Veszteségesek a világ tőzsdéi az első félévben

2002.07.01. 10:12

Az idei első félévben harminc éve nem tapasztalt mértékben zuhant az Egyesült Államok tőzsdéin szereplő részvények árfolyama, sőt az európai és latin-amerikai tőzsdéken is hasonló esésnek lehettünk szemtanúi. A Bloomberg adatai szerint a börzéken jegyzett cégek tőkeértéke 2700 milliárd dollárral csökkent világszerte az év első hat hónapjában - írja hétfői számában a Világgazdaság.

A szakértők úgy vélik, hogy a második hat hónapban már az árfolyamok emelkedésére lehet számítani, azonban ennek mértéke várhatóan kevés lesz ahhoz, hogy az indexek újra az év eleji szint fölé emelkedjenek. Ebben az esetben az idei év lesz a harmadik egymást követő esztendő, amelyben az európai börzék veszteséggel zárnak.

A nyugat-európai, és amerikai börzékkel szemben a kelet-európai, és ázsiai tőzsdéken az év eleje óta emelkedtek az indexek. A prágai, varsói, és budapesti tőzsde főként az első negyedévben teljesített jól, és az akkor elért nyereségek a későbbi vesztségekkel sem tűntek el teljesen.

A Budapesti Értéktőzsdén szereplő részvények átlagos árnövekedése 2 százalék körül volt, míg a varsói börzén 1,96, a prágai tőzsde PX50 indexén pedig közel 5 százalékos árnövekedést könyvelhettek el a befektetők.

Az amerikai Dow Jones ipari átlagindex az említett időszakban 7,5 százalékkal, az S&P 500 index pedig 13,71 százalékkal esett. Szakértők szerint a meredek esés elsősorban a közelmúlt vállalati botrányai - az Enron-, és WorldCom- botrányok, illetve legújabban a Xerox-ügy - miatt kialakult piaci bizonytalanságban keresendő. A második félévre várt árfolyam-emelkedést pedig a vállalatok működési eredményeinek javulásától várják a szakértők - írja a Világgazdaság.

(Üzleti Negyed)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek