Rövidtávú forintbetétek - útmutató a gyors kamatokhoz

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Rövidtávúnak az egyévesnél rövidebb lekötési időt tekintjük. Az öt bankot a Magyar Nemzeti Bank 2002. április végi adataiból választottuk ki, a lakossági szektor betéti oldalon lévő volumen nagyságától függően. Ezen adatok szerint a piacvezető bankok ebben a szektorban, sorrendben a következők:

1. OTP Bank

2. Kereskedelmi és Hitelbank

3. Postabank

4. Magyar Külkereskedelmi Bank

5. Erste Bank

Alapvetően két különböző betéti típust határoznak meg a pénzintézetek: a forint, illetve a deviza alapút. Az alábbiakban szereplő adatok a bankoknál 2002. június 17-én hatályban lévő kondícióknak felelnek meg. A forintbetéteken belül még további két általános kategória található, a fix, és a változó kamatozású betétek. A fix kamatozás garantálja, hogy a lekötés futamideje alatt a kamatláb nem változik, azaz ha a piaci kamatok csökkennek, a hozam akkor sem lesz kisebb. A változó kamatozású lekötés a pillanatnyi gazdasági helyzethez igazított kamatokat takarja. Az úgynevezett látraszóló kamattal ebben az összeállításban nem foglalkozunk, annak mértéke megtalálható minden bank honlapján, a lakossági folyószámla kondíciók ismertetésében.

Forintbetétek

Egyre inkább jellemző a lakossági üzletágra koncentráló pénzintézetekre az, hogy rövid futamidőre is ajánlanak betéti konstrukciókat ügyfeleiknek. Minden banknál a legkevesebb lekötési időt, illetve a legnagyobb kamatszintet emeltük ki. Ezen kívül megvizsgáltuk azt, hogy egy általunk önkényesen megadott összeg - 300 ezer forint - esetében a bankoknál melyik az a lekötési idő, amelyik a legoptimálisabb nyereséget adja. Ennél a nyereségnél csak az adott lekötési időre adtuk meg a hozamot, kamatos kamatot nem vettünk figyelembe. A kamatok minden esetben éves kamatlábat jelentenek.

Az OTP Banknál a legrövidebb lekötési idő egy hónap fix kamatozású, 50 ezer forintot meghaladó betét esetén. A Junior számlára bizonyos módosítások vonatkoznak, lásd: táblázat.) Ilyen esetben 6,5 százalékos a kamatláb.

Ha 300 ezer forint áll rendelkezésünkre, akkor az OTP Banknál ezt változó kamatozású betétben köthetjük le legoptimálisabban, mégpedig egy évre. Ez alatt az idő alatt az összeg 6,55 százalékot kamatozik. A nyereség ennél a konstrukciónál tehát 19 650 forint.

A legnagyobb kamatláb rövid lekötési időre az OTP Banknál a tizenkét hónapos lekötésnél, változó kamatozással, 2,5 millió forint fölötti betétnél van, itt a pénzünk a prémiummal együtt számítva 6,95 százalékot kamatozik.

Az OTP Bank betéti táblázata

A Kereskedelmi és Hitelbanknál (K&H Bank) a legrövidebb lekötési idő forint betét esetén 30 nap, a minimális összeg 10 ezer forint. Ilyen összegű betét esetén 4,75 százalékot kamatozik az összeg.

300 ezer forint betétnél 30 nap alatt 7 százalék kamatot kapunk, ami 1 750 forint nyereséget eredményez. (Egy évre számítva 21 ezer forint, ennek a 12-ed része a havi kamat.)

A legnagyobb kamatot, 8,25 százalékot, a K&H Banknál egymillió forintot meghaladó összegnél kapunk, minimum 90 napos lekötéssel.

A K&H Bank betéti táblázata

A Postabanknál a minimális lekötési összeg 150 ezer forint, ezt akár 7 napra is leköthetjük, 6 százalékos kamattal. A Postabank konstrukciója szerint ezt az összeget meghaladóan nem összegtől, hanem lekötési időtől függ a kamatláb nagysága.

Optimálisan 12 hónapra köthetjük le pénzünket, ez 300 ezer forint esetében 7,6 százalékos kamatot ad, ami 22 800 forint nyereséget jelent.

Egymillió forint esetében is ez - a 7,6 százalékos kamatláb - a legjobb.

A Postabank betéti táblázata

A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) kondíciói szerint a legkisebb leköthető összeg 100 ezer forint, a legrövidebb lekötési idő 1 hét. Ilyen lekötés esetében 5,25 százalék a kamat. Ez a kamatláb egymillió forintig érvényes, tehát 300 ezer forintnál is ugyanekkora.

300 ezer forintnál a legnagyobb kamatszintet a minimum egy, maximum három hónapos lekötés adja. Ilyen esetben a kamatláb 7,25 százalék, a nyereség tehát egy hónapra 1812,5 forint, 3 hónapra 5437,5 forint. (Egy évre kivetítve 21 750 forintot kapnánk.)

A legnagyobb kamatot az MKB-nél 10 millió forint fölötti összegnél, és egy- kettő- illetve három hónapos lekötéssekkel érhetjük el, itt a kamatszint 7,625 százalék.

A Magyar Külkereskedelmi Bank betéti táblázata

Az Erste Banknál a minimum leköthető összeg 5 ezer forint. A legkisebb lekötési idő 20 nap, erre az időre 6 százalékos a kamat. Ez a kamatláb 250 ezer forintig vonatkozik.

300 ezer forint esetében a legjobb megoldás, ha 20-tól 90 napig terjedően kötjük le az összeget, az irányadó kamatláb így 7,150 százalék. 20 nap alatt így az összeg 1 250 forint, 90 nap alatt 5 625 forint nyereséget hoz. (Egy évre kivetítve ez az összeg 21 450 forint lenne.)

A legnagyobb kamatláb 7,4 százalék, ez a kétmillió forint fölötti lekötésekre vonatkozik, ha 20 és 90 nap között kötjük le az összeget.

Az Erste Bank betéti táblázata

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bank - az Üzleti Negyed rovata

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák