A közalkalmazotti béremelés 92 milliárd forintba kerül

Vágólapra másolva!
A költségvetésnek idén 92 milliárd forintos kiadást jelent a szeptemberi 50 százalékos közalkalmazotti béremelés. Ennek a fedezetét valószínűleg csak az államadósság növelésével lehet előteremteni. A 100 napos program végrehajtása közel 150 milliárd forinttal növeli a költségvetés kiadásait.
Vágólapra másolva!

A közalkalmazotti béremelés részleteiről még a héten egyeztet a kormány a szakszervezeti vezetőkkel, mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a szakszervezeti vezetőkkel tartott találkozóján szerdán. A miniszterelnök szerint a lépés az európai bérekhez való közelítést is szolgálja, miközben az állam a béraránytalanságon is igyekszik enyhíteni.

Az intézkedés éves szinten bruttó 400 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Az egyhavi bérkifizetés fedezete 30,7 milliárd forint, ami kiszámolható a tizenkéthavi bér és a 13. havi kereset összegéből, írja a Napi Gazdaság.

Az idén háromhavi emelt bért kell kifizetni, ami 92 milliárd forint ráfordítást igényel a büdzséből. Ezt valószínűleg csak az államadósság növelésével lehet előteremteni, a Napi Gazdaság szerint. A béremelés része a kormány 100 napos programjának, amelynek becsült kiadási igénye 200 milliárd forintra tehető. A béreket terhelő elvonásokat leszámítva a nettó hatás kevesebb, mint 150 milliárd forint.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Szeptembertől 50 százalékos közalkalmazotti béremelés
(2002. május 31.)