Októberben nőttek a betéti- és hitelkamatok

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes tájékoztatása szerint októberben a vállalkozói hitel- és betéti kamatok az éven túli lejáratú betéti átlagkamatláb kivételével nőttek, a lakossági betétek átlagkamatát emelkedés, a lakossági fogyasztási kölcsönök átlagkamatát pedig csökkenés jellemezte.
Vágólapra másolva!

A jegybank hétfői tájékoztatása szerint a vállalkozói szektor és a lakosság által felvett kölcsönök átlagkamatlába közötti különbség egy százalékponttal 7,8 százalékra csökkent.

Októberében az éven belüli vállalkozói hitelek és betétek átlagkamatlába jelentősen emelkedett: az éven belüli lejáratra piaci feltételek mellett nyújtott vállalkozói hitelek átlagkamatlába október folyamán 0,9 százalékponttal 12,6 százalékra emelkedett, míg az azonos lejáratra elhelyezett betétek átlagkamatlába 0,5 százalékponttal 8,9 százalékra nőtt. Az elmúlt év októberében az éven belüli futamidejű vállalkozói kölcsönöket még 16 százalékos kamattal vehették fel, az éven belüli lejáratú betétekre pedig 12 százalékos kamatot kaptak a vállalkozók. A jegybanki közlés szerint a kamatváltozások következtében az éven belüli hitelek és betétek átlagkamata közötti különbség 3,3 százalékpontról 3,7 százalékpontra nőtt.

A vállalkozói hitelek és betétek között kisebb súllyal szereplő éven túli lejárat esetében a hitelek kamatlába 12,3 százalékról 13,1 százalékra emelkedett, míg a vállalkozói betétek esetében ugyanilyen futamidőnél 0,3 százalékpontos csökkenéssel 9,7 százalékra változott az átlagkamatláb. A vállalkozók tavaly októberben az éven túli lejáratú kölcsönöket még 16,5 százalékos kamattal vehették fel, az éven túli lejáratú betétekre pedig 11,7 százalékot fizettek számukra a hitelintézetek.

A lakossági piac esetében a lekötött lakossági betétek átlagkamata az éven belül lekötött betéteknél 0,1 százalékponttal 8,5 százalékra nőtt október, míg egy évvel azelőtt a lakosság az éven belüli lekötések esetén 11,5 százalékos kamatot kapott a bankoktól. Az éven túl lekötött lakossági betétek esetében a szeptemberi 8,7 százalékról 9 százalékra nőtt októberben a kamat, az ugyanilyen lekötésre tavaly októberben még 11,3 százalékos kamatot fizettek a hitelintézetek.

A fogyasztási és egyéb hitelek átlagkamata az év tizedik hónapjában a szeptemberi 21,4 százalékról 20,9 százalékra csökkent. Az építési és ingatlanvásárlási hitelek átlagkamata továbbra is stagnál: akárcsak szeptemberben, októberben is 16,9 százalékon állt. Tavaly októberben a fogyasztási kölcsönök kamatlába még 22,8 százalék volt, az építési kölcsönöket pedig 22,5 százalékos kamatra vehette fel a lakosság. A fogyasztási és egyéb hitelek, valamint az építési és ingatlanvásárlási hitelek átlagkamatlába közötti különbség 0,5 százalékponttal 4 százalékpontra mérséklődött.

(MTI)

Ajánlat:

MNB