Kényszerpályán a csatlakozó országok

Vágólapra másolva!
Nincs mozgásterük az unióhoz csatlakozni kívánó országoknak, így kénytelenek lesznek elfogadni a közösség nem mindenben gáláns ajánlatát- nyilatkozták szakértők azután, hogy az unió megtette pénzügyi ajánlatát a meghívott országoknak. Elemzők szerint más területen engedékenyebbek lehetnek a tizenötök.
Vágólapra másolva!

Az unió megtette ajánlatát a csatlakozás első, 2004-es körében meghívott 10 országnak; a tizenötök ajánlata kedvező, de a tagjelöltekkel még nem fogadták el azt - mondta a Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint Günter Verheugen uniós bővítési biztos. Az alkufolyamat a hétfői, koppenhágai csúcstalálkozón kezdődött el. Szakértők szerint az uniós ajánlat már nem módosul, és a tagjelöltek elfogadják majd a számukra nem mindenben kedvező feltételeket is.

Ezt az árat meg kell fizetniük az első körben csatlakozó országoknak, hogy minden akadály elháruljon az unió bővítése elől - mondta Vaclav Havel cseh elnök korábbi tanácsadója, Jirzi Pehe. A berlini Nemzetközi Biztonságpolitikai Alapítvány vezetője, Heinz Kramer keményebben fogalmaz: "ennél jobb ajánlatra nem számíthatnak a 10-ek és a tárgyalásokon gyakorlatilag nincs mozgásterük". A szakértő szerint a tagjelöltek - még Lengyelország is - ha nem is nagy örömmel, de elfogadja majd az unió pénzügyi javaslatait.

Az Európai Unió tíz tagjelölt országnak közvetlen mezőgazdasági támogatást nyújt a 2004-ben esedékes csatlakozás napjától. A tíz ország 2004-re a 25 százalékát kapja annak az összegnek, amelyet a jelenlegi EU-tagállamok gazdálkodói kapnak. 2007-ben 40 százalékra emelkedik ez a hányad, utána pedig évente tíz százalékkal nő - döntött pénteki csúcstalálkozóján a 15 uniós ország vezetője. A várhatóan 2004-es bővítés után az újonnan csatlakozó országoknak már vállalniuk kell a rájuk eső terheket, de az unió ideiglenes költségvetési kompenzációt nyújt számukra, amennyiben nettó befizetővé válnának. Az unió 23 milliárd eurót kínál a 10 országnak 2006-ig regionális fejlesztési célokra; ez kevesebb, mint amennyit az Európai Bizottság korábban javasolt, de több a legnagyobb befizető Németország előző ajánlatánál.

Még Lengyelországnak is megfelel

Az unió javaslata Lengyelország számára a legkedvezőtlenebb - írja a Bloomberg. A hírügynökség emlékeztet: az ország területének 58 százalékát művelik a 41 százalékos uniós átlaggal szemben, és a lakosság ötöde a mezőgazdaságban dolgozik, de az ágazat mindössze az ország GDP-jének három százalékát adja.

A korábban unióellenesnek tartott lengyel agrárminiszter, Jaroszlav Kalinovszki váratlanul üdvözölte az uniós javaslatot és közölte: saját büdzséjéből az ország kiegészítheti az uniós mezőgazdasági támogatást.

Máshol engedhet az unió

Elképzelhető, hogy más területeken - különösen Lengyelország esetében - engedékenyebb lesz az unió - mondta Gallai Sándor, a DZ Bank budapesti elemzője. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az ország a vártnál nagyobb összeget kap az unió strukturális alapjából, és lehetővé teszik számára, hogy saját költségvetéséből kiegészítse a csökkentett uniós agrártámogatást.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Unió

Korábban:

Több forgatókönyv is van az uniós agrárfejezetre
(2002. októberr 28.)

Elhárult a pénzügyi akadály az unió bővítése elől