Több pénzzel gazdálkodhatnak a települések jövőre

Vágólapra másolva!
Jövőre több tízmilliárd forinttal bővülhetnek a települések szabadon felhasználható forrásai. Mozgásterüket javítja a helyben maradó szja emelkedése, valamint a gázközmű-kompenzáció második köre is. Az nem valószínű, hogy már 2003-ban megosztanák a központi büdzsé és a települések között az áfa- és a társaságiadó-bevételeket - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervezett változtatások 120-125 milliárd forinttal növelik jövőre a helyi önkormányzatok saját döntés keretében felhasználható forrásait a Napi Gazdaság számításai szerint. A tervek szerint 5-ről 10 százalékra emelkedik a helyben maradó szja összege jövőre, ami mintegy 50 milliárd forintos növekményt jelent az önkormányzatoknak. A gázközmű-kompenzációból a törvénytervezet szerint 11 milliárd forintra lenne jogosult mintegy 510 helyhatóság, az még kérdéses, hogy pénzben, vagy államkötvényben kapnák meg ezt az összeget.

További 10-15 milliárdot jelent, hogy a gépjárműadó egésze az önkormányzatokat illeti meg a jövőben. Egyszeri 50 milliárd forintot jelenthet a kormány által 2002-re beígért, ám valószínűleg 2003-ban megvalósuló fejlesztési tartalékfeltöltés, amit alanyi jogon osztanának ki.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Harc indulhat a bankok között önkormányzati pénzekért
(2002. október 1.)