Az APEH ezentúl maga döntheti el a behajtási sorrendet

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal a jövőben akár az ingatlan lefoglalásával is kezdheti a végrehajtást, ha 500 ezer forintnál nagyobb az adótartozás - derül ki a parlament előtt lévő módosító javaslatból. Nem kell ugyanis a ma kötelező sorrendet - munkabér-, bankszámla-, ingó-, ingatlan-végrehajtást - betartani. A gépjármű-végrehajtás a törzskönyv lefoglalásával kezdődik, s fél év türelmi idő után kerülhet sor a jármű fizikai lefoglalására.
Vágólapra másolva!

Megszűnik a fokozatosság jelenleg kizárólagosan érvényesülő elve a végrehajtási eljárásban - derül ki az adózás rendjéről szóló törvénymódosító javaslatból. A jelenlegi szabályok szerint az adóhatóság elsőként csak inkasszálhat - azonnali behajtás munkabérre és a bankszámlára -, ha ez eredménytelen, akkor kerülhet sor az ingóvégrehajtásra, és utolsó sorban az ingatlan-végrehajtásra.

A módosító javaslat az APEH mérlegelésétől teszi függővé a sorrendet, sőt az adóhivatal egyidejűleg több végrehajtási intézkedést is elindíthat.

Az adózói jogok védelmében korlátokat is szab a javaslat. Az ingatlan-végrehajtást csak akkor rendelheti el az adóhivatal, ha az adótartozás meghaladja az 500 ezer forintot. Az ingatlan értékesítésére viszont csak akkor kerülhet sor, ha az ingóvégrehajtás nem vezetett eredményre. Ugyanakkor speciális szabályok vonatkoznak a lakóingatlanra. A lakásigény mértékének felső határát meg nem haladó nagyságú (az adós és közvetlen hozzátartozójának lakhatását szolgáló) lakástulajdon csak akkor értékesíthető, ha a végrehajtás más formái nem vezettek eredményre. Ingatlan-végrehajtás esetén az érintettnek joga van végrehajtási kifogást emelni.

A módosító javaslat a gépjármű-lefoglalásról, mint speciális ingó vagyontárgyról külön rendelkezik. A vállalkozási tevékenységet végző adós üzemi, illetve üzleti tevékenységéhez szükséges gépjárművének végrehajtása a törzskönyv lefoglalásával kezdődik. Ennek hiányában a gazdálkodó korlátozás nélkül használhatja járművét, viszont nem értékesítheti azt. A jogszabály-módosítás fél év türelmi időt határoz meg. Ha ez idő alatt az adós nem teljesíti fizetési kötelezettségét, akkor kerülhet sor az autó lefoglalására.

Új az a módosító javaslat is, hogy behajthatatlanság miatt nemcsak a magánszemély, hanem más adózó tartozása is törölhető.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH