Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet felmérése szerint az ingatlanbarométer értéke 53,2 százalék volt 2002 második negyedévében. Ez 3,6 százalékponttal marad el az előző negyedévben mért adattól. A felmérés hat területre, az ingatlanforgalmazókra, -beruházókra, önkormányzatokra, nagyvállalatokra, kis- és középvállalatokra, valamint a lakosságra terjedt ki. A második negyedévben az ingatlanforgalmazók kivételével mindegyik szegmensben csökkent az ingatlanbarométer.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanbarométer előző negyedévihez képest 3,6 százalákos csökkenését Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság az első félévben még nem jutott túl a világgzdasági dekonjunktúra kedvezőtlen hatásán.

Egyedül az ingatlanforgalmazók indexe nem mutatott csökkenést, 58 százalékos értéke csaknem azonos az előző negyedévivel. A vizsgálat szerint a panellakások forgalma kissé visszaesett, azonban a használt- és az új építésű lakások kereslete nem csökkent.

Az ingatlanberuházók indexe 52 százalék volt, ami mintegy 2,9 százalékpontos csökkenést jelent. Az Ecostat megítélése szerint a beruházások volumene a következő félévben sem emelkedik, a piacot továbbra is a lakosság és a belföldi befektetői csoportok kereslete határozza majd meg.

A nagyvállalatok indexe 2002 második negyedévében 39,9 százalék volt, ez 8,7 százalékpontos esés. E mögött az húzódik meg, hogy a világgazdasági fellendüléssel kapcsolatos év eleji várakozások csak részben igazolódtak be.

Kis mértékben ugyan, de estett a kis- és középvállalatok ingatlan-indexe is. Az intenzív bérnövekedés és ennek nyomán az élénkülő hazai kereslet javította ugyan piaci pozícióikat, ám az erős forint és a minimálbér kétszeri jelentős emelése számottevőenmérsékelte jövedelmezőségüket.

Ugyancsak csökkenés volt megfigyelhető a lakosság ingatlanpiaci várakozási indexében. A tanulmány szerint a lakosság lassan csökkenő ingatlanforgalom mellett változatlanul magas árnövekedést prognosztizált.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed)