MobilCom: 37 százalékos leépítés

Vágólapra másolva!
Tömeges elbocsátással és harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatása beindításának késleltetésével próbál talpon maradni a német MobilCom távközlési cég, amelynek finanszírozását szeptember elején szüntette be fő befektetője, a France Télécom.
Vágólapra másolva!

5 ezres alkalmazotti gárdájából 1850 főt szélnek ereszt amitől évi 130 millió eurós megtakarítást remél a MobilCom. A cég csak egy 400 millió eurós állami gyorssegélycsomaggal menekült meg a fizetésképtelenségtől. A MobilCom a második negyedévben 172,8 millió eurós nettó veszteséget produkált. A cég közleménye szerint a rövid távú cél az, hogy a cég szolgáltatói üzletága 2003 első felében ismét nyereséges legyen.

Az 5 millió ügyfelet kiszolgáló, főleg más cégektől vásárolt kapacitások újraértékesítéséből élő MobilCom közölte azt is, hogy egyelőre felhagy a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás beindításának tervével, de az erre megszerzett licencet megtartja.

A France Télécom 2000-ben szerzett 28,5 százalékos részt a német cégben, annak reményében, hogy ezzel megvetheti lábát a legnagyobb európai távközlési piacon, és pénzügyi hozzájárulást is ígért érdekeltségének a 3G-szolgáltatáshoz. Szeptember elején azonban magára hagyta a MobilComot, miután 12,18 milliárd euró nettó veszteséget jelentett az első félévről, és elnöke, Michel Bon lemondott. A France Télécomot a súlyos veszteség mellett 70 milliárd eurós adósságállomány is terheli.

A MobilCom részvénye a költségtakarékossági tervek bejelentése után, péntek délben 8,57 százalékos nyereséggel 2,28 euró volt Frankfurtban, de délelőtt mértek 18 százalékhoz közeli drágulást is. A papír viszont így is kevesebb mint a tizedét éri 28,00 eurós éves csúcsértékének. A részvény árfolyama a hónap eleji csődközeli állapot idején 0,73 eurós 52 heti mélyponton is járt.

(MTI)

Ajánlat:

MobilCom

Korábban:

A MobilCom szanálási terve leállítaná az UMTS-hálózat kiépítését
(2002. szeptember 23.)