A kezességvállaló nem kap kölcsönt a bankoktól

Vágólapra másolva!
A lakáshitelt folyósító bankok gyakran kérnek többletbiztosítékként készfizető kezest az ügyféltől. Mielőtt valaki rokoni vagy baráti viszony alapján gyakorolná e nemes gesztust, jól gondolja meg! A kezességvállalás ugyanis lehetetlenné teszi a saját hitelfelvételt.
Vágólapra másolva!

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) abból indul ki, hogy a kezesnek bármikor helyt kell állnia. Miután a készfizető kezestől minden különösebb eljárás nélkül ugyanúgy követelhető a havi törlesztőrészlet - vagy hosszabb késedelem esetén a teljes hátralévő tőke -, mint az adóstól, az ő pozíciója valóban közel áll az adóséhoz. A bank szempontjából érthető az a megközelítés, hogyha valaki kezességet vállal, majd utána saját jogon akar hitelt felvenni, kockázatosabb, mintha kezesség nélkül állna szemben a bankkal.

Az FHB úgy kezeli ezt a problémát, hogy minden hitelfelvevőnél meghatározza a személyes limitet. Ez elsősorban a jelenlegi és a várható jövőbeni jövedelmi viszonyaitól függ. Előny az olyan diploma, amellyel könnyen jól fizető állásban lehet elhelyezkedni, de még jobb, ha valakinek több van az ilyen papírból. Ha egy hitelkérő személyes limitje 10 millió forint, de korábban már egy nyolcmillió forintos hitelhez kezeskedett. Ilyenkor kétmillió forint hitelre lesz jogosult, mivel a kezesség és a saját hitel együtt nem haladhatja meg a limitet. Ha már csak néhány év van hátra a kezességgel biztosított hitelből, és a tőke is erősen leapadt, akkor a bank eltekint a kezességtől, és a teljes személyes limit erejéig nyújtja a hitelt.

Az OTP jelzálogbankja hasonlóan számol, mint az FHB. A különbség itt az, hogy nem személyes limitet, hanem havi törlesztőképességet határoznak meg. Ebbe beletartozik a jövedelem és néhány olyan személyi jellemző, amely befolyásolja a fizetőképességet. A havi törlesztőképességhez mérik a kezességhez biztosított hitel törlesztőrészletét. A kezes csak annyi hitelt vehet fel, amennyi a havi törlesztő limitjéből még megmaradt a kezesi hitel törlesztőrészletének levonása után. Mint a hitelintézettől a Magyar Hírlap megtudta, a problémát rugalmasan kezelik: hasonlóan az FHB-hoz, a futamidő vége felé már nem számít a kezesség a saját hitel felvételekor. Ha a közvetlen adós több éve pontosan fizet, akkor is megengedik, hogy a saját hitel törlesztőrészlete kimerítse a kezes havi törlesztőképességét.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002

Ingatlan - Az Üzleti Negyed rovata

Ingatlanhitel-kereső