Nyilatkozatháború a jegybank és a kormány között

Vágólapra másolva!
Nincs szükség változtatásra a monetáris politikában, ha a kormány képes lesz a tervezett és az Európai Uniónak bejelentett mértékre csökkenteni az államháztartás hiányát és a termelékenység növekedésének megfelelő mederben tartani a bérkiáramlást - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök pénteken. Csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök úgy vélte, hogy túl magas a jelenlegi kamatszint.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond a jelenlegi helyzetben a meglévő kamatszintet tartja megfelelőnek. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor az államháztartási hiány terveknek megfelelő csökkenése és a termelékenység növekedése esetén lehetőséget lát a kamatcsökkentésre.

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön, az Economist által rendezett konferencián azt mondta, hogy a kamatszint csökkentése érdekében indokoltnak tartaná a jegybanki alapkamat csökkentését.

Járai Zsigmond ugyanakkor úgy vélte, hogy a nemzetközileg megszokottnál nincs több konfliktus az MNB és a kormány között: a jegybank támogatja a kormány által összeállított és az Európai Unióhoz benyújtott gazdaságfejlesztő programot, és tevékenységével szolgálja ennek megvalósulását.

Az eredetileg tervezett 2,5 milliárd eurónál lényegesen magasabb, akár 3 milliárd euró feletti folyó fizetésimérleg-hiányt is elképzelhetőnek tart az idén a jegybank elnöke. Járai Zsigmond elmondta: idén a vállalkozói szektorban a vártnál magasabb volt a béremelés, ami - a kereslet bővülésén keresztül - növelte az importot.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Medgyessy kamatot csökkentene
(2002. szeptember 19.)

Szakértők szerint vége a monetárs szigorításnak
(2002. szeptember 19.)