Kormányzati igen az E.ON-Ruhhrgas egyesülésre

Vágólapra másolva!
A korábban kiszivárogtatott híreknek megfelelően az E.ON ismét megkapta a német kormány engedélyét a Ruhrgas gázszolgáltató megvásárlására 10 milliárd euróért, de a korábbinál szigorúbb feltételekkel.
Vágólapra másolva!

A júliusban hozott első döntés feltételein túl a mostani engedély megköveteli a Ruhrgastól, hogy amikor az E.ON tulajdona lesz, 200 milliárd kilowattórának megfelelő importált földgázt árverésen kell továbbadnia a versenytársaknak, nem pedig hosszú távú szállítási szerződésekben.

Az E.ON-nak és a Ruhrgasnak meg kell válnia részesedéseitől a Gelsenwasserben, a Bayerngasban, a Stadtwerken Bremenben és az EWE Oldenburgban. Az ügylet a lehetővé teszi az E.ON számára a Degussa vegyipari konszern átadását a RAG szénbányászati vállalatnak is 2004-ig, ezt a Ruhrgas-átvétel jóváhagyásától tették függővé.

A német kormány júliusban felülvizsgálta a versenyhivatal korábbi tilalmát az ügyletre, de a düsseldorfi bíróság utóbb, hatályon kívül helyezte a kormány engedélyét, ezt követően került sor az újabb kormánydöntésre, megváltozott feltételekkel.

Az E.ON vezérigazgatója, Ulrich Hartmann csütörtökön azt mondta, hogy a megszabott feltételek megközelítik a gazdasági elviselhetőség határát, ezért csak némi habozás után fogadták el azokat.

Csütörtök délelőtt az E.ON részvényeinek árfolyama 1 százalékkal 48,26 euróra emelkedett a frankfurti értéktőzsdén, miután az utóbbi időben 10 százalékot vesztett a papír. Csütörtökön kora délután, a vállalatvezető kommentárja után az E.ON-részvények 47,40 eurós árfolyamon álltak. E hónapban eddig 52,65 és 46,72 euró, ötvenkét héten belül pedig 62,20 és 44,18 euró között mozgott a részvény ára.

(MTI)

Ajánlat:

E.ON

Ruhrgas

Korábban:

Szigorúbb feltételekkel veheti meg a Ruhrgast az E.ON
(2002. szeptember 19.)