Új személygépkocsi-adóztatást javasol az EU-bizottság

Vágólapra másolva!
Átfogó stratégiát javasolt a személygépkocsik adóztatásának rendjére az Európai Bizottság (EB), amely a jelenlegi uniós gyakorlatban a nyilvántartásba vételi adókat tartja a leginkább problematikusnak.
Vágólapra másolva!

Az EB hétfőn ismertetett előterjesztésében azt ajánlja, hogy a nyilvántartásba vételi adókat fokozatosan csökkentsék, sőt végül lehetőleg szüntessék is meg azokat a tagállamok. Helyettük az éves útadókat és az üzemanyagadókat lehetne alkalmazni úgy, hogy az adóteher összességében ne változzon, viszont a gépkocsi beszerzése helyett annak használatához kapcsolódjon.

Ezzel összefüggésben a bizottság javasolja a tagállamok által alkalmazott éves útadók bizonyos fokú összehangolását is, ami a gépkocsipiac széttöredezésének megakadályozására lenne hivatott.

A személyautók adóztatásának jelenlegi rendszerei tagországonként meglehetősen nagy eltéréseket mutatnak, mind az adófajtákat, mind az adók mértékét tekintve. Az előbbiek közül a legtöbb helyen alkalmazzák a nyilvántartásba vételi adót, az éves útadót, az üzemanyagadókat, az áfát, valamint a biztosítással vagy az autópálya-használattal kapcsolatos különféle díjakat és illetékeket. Javaslatainak kidolgozásakor ezek közül a bizottság elsősorban az általa legfontosabbnak tartott három típussal, a nyilvántartásba vételi adóval, az éves útadóval és az üzemanyagadóval foglalkozott.

(MTI)