Akár 1,5 millió hordóval növelheti termelését az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC hajlik arra, hogy következő miniszteri ülésén 1,5 millió hordóval növelje jelenlegi névleges napi kínálati kvótáját - közölte hétfőn, magas rangú OPEC-forrást idézve egy arab napilap. A határidős nyersolaj napok óta tartó meredek drágulása hétfőn megtorpant az európai kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Az el-Hajatnak név nélkül nyilatkozó forrás szerint a másfélmillió hordós emelést akkor veszi fontolóra az olajexportőr kartell, ha 28 dollár felett marad nyersolaj piaci ára.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség hordónkénti ára a forgalomban lévő legközelebbi határidőre, októberre hétfő délben 1 centtel 28,30 dollárra drágult; az előző három kereskedési napon összesen 1,72 dollárral drágult a kontraktus.

Az OPEC olajipari miniszterei kedden ülnek össze Bécsben, hogy értékeljék a keresleti és kínálati viszonyokat.

Oroszország ezentúl részt vesz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) ülésein - mondta hétfőn az orosz energiaügyi miniszter. Igor Juszufov a Dow Jones tudósítása szerint közölte: lehetetlen nem együttműködni az OPEC-kel, különösen a tavaly szeptember 11-ei tragédia után.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Emelkedő olajárak az iraki bombázás után
(2002. szeptember 6.)

Háborúra számít az olajpiac