Euróövezet: csökken a növekedés üteme

Vágólapra másolva!
Az euróövezet tizenkét tagországának hazai összterméke átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az elsőhöz képest, az első negyedévi 0,4 százalékos negyedéves többlet után - adta hírül az unió statisztikai hivatala. A tavalyi második negyedhez képest 0,6 százalékos volt a GDP-növekedés, az első negyedévi 0,3 százalékos éves többlet után.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság korábban 0,3-0,6 százalékos növekedési sávot valószínűsített a második negyedévre. A brüsszeli bizottság azonban most lefelé módosította a harmadik és negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzését: ugyancsak 0,3-0,6 százalék közötti értéket prognosztizálnak, az augusztus elején becsült 0,6-0,9 százalék helyett.

Kedvezőtlen körülmények

A bizottság az amerikai gazdaság kilátásaira, a legfrissebb európai beszerzőimenedzser-indexekre, a fogyasztói bizalom gyenge adataira és az építőipar rossz kilátásaira alapozta a kilátás romlását. Csütörtökön a bizottság úgy vélte, hogy egyre több az olyan kockázati tényező, melyek kétségessé tehetik az 1,4 százalékos átlagos növekedést. A brüsszeli bizottság áprilisban valószínűsített éves szinten 1,4 százalékos GDP-növekedést az övezetnek.

A tizenöt tagú unióban a gazdasági növekedés átlagosan 0,4 százalékos volt a második negyedévben az elsőhöz képest, és 0,7 százalékos volt a többlet a tavalyi második negyedhez képest. Az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés a második negyedévben 0,3 százalékosra lassult az első negyedévi 1,2 százalékról, ellenben a tavalyi hasonló negyedhez képest 2,1 százalékra gyorsult az első negyedévi 1,4 százalékról.

A kamat valószínűleg marad

A pénteki adatok megerősítették az elemzőket abban a várakozásukban, hogy az Európai Központi Bank a jövő csütörtökön még bizonyára nem változtat a november óta befagyasztott 3,25 százalékos alapkamatán, októberben azonban már várható kamatcsökkentés.

(MTI)

Korábban:

Kissé nőtt az infláció az euróövezetben
(2002. augusztus 30.)