Csökkent a külkereskedelmi hiány

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi forgalom deficitje az idei év első hét hónapjában 1,926 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,379 milliárd euróval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A közlemény szerint az év első hét hónapjában az export 20,918 milliárd euró, az import 22,844 milliárd eurót tett ki. A kivitel 7,3 százalékkal, a behozatal pedig 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi termékforgalom deficitje az idei év első felében 1,44 milliárd euró volt, 489,7 millió euróval alacsonyabb a 2001. évi első félévi hiánynál.

A KSH közleménye szerint 2002 első hét hónapjában a kivitel értéke 5101 milliárd forintot, a behozatalé 5572 milliárd forintot tett ki. Az export értéke folyó áron mérve nem változott, míg az első féléves egységérték-index felhasználásával számított volumenadat 6 százalékos bővülést mutat. Az import értéke 2 százalékkal csökkent, volumene 4 százalékkal nőtt. A deficit 471 milliárd forint volt, ami 151 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált adatnál.

Az első hét hónapban dollárban számolva 18,951 milliárd dollár export és 20,735 milliárd dollár import mellett 1,783 milliárd dollár deficit alakult ki.

A KSH szerint a különböző pénznemekben kimutatott értékindexek eltérő alakulását egyrészt a forint mintegy 6-7 százalékos felértékelődése, másrészt pedig a dollár árfolyamának az euróhoz képest bekövetkezett erőteljes gyengülése magyarázza. Júliusban az euró árfolyama lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a dolláré viszont az előző évi 290 forintos szintről 250-re esett vissza.

Miután a júliusi importnövekedés a szabadságolások miatti exportcsökkenéssel, valamint az első félévben jelentős bővülést hozó videójáték-export kiesésével járt együtt, a kereskedelmi mérleg hetedik havi hiánya 100 milliárd forinttal haladta meg a júniusit.

A KSH kimutatása szerint az árufőcsoportok közül legjelentősebb mértékben, 9 százalékkal a feldolgozott termékek kivitelének volumene nőtt az előző év első hét hónapjához képest. A forgalom közel háromötödét kitevő gépek és szállítóeszközök exportjának volumene 5 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

Az árufőcsoporton belül a legszámottevőbb, 25 százalékos értéknövekedést a híradástechnikai berendezések érték el, amelyek kivitele 764 milliárd forint volt. A villamos gépek és készülékek exportja a 12 százalékos csökkenés következtében 551 milliárd forintot tett ki.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport kivitelének volumene a főbb árufőcsoportok közül a legkisebb mértékben, 3 százalékkal bővült.

A KSH szerint a behozatalban is meghatározó súlyú gépek és szállítóeszközök importvolumenének bővülése 4 százalékot tett ki. Az árufőcsoporton belül az irodatechnikai gépek forintban mért importja megkétszereződött, a személygépkocsiké pedig 10 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest: a behozatal mindkét árufajta esetén mintegy 165 milliárd forintot tett ki.

A kereskedelmi deficit csökkenésében a legmeghatározóbb tényező a fejlett országcsoporttal folytatott kereskedelem kedvező alakulása volt. E viszonylatba a feladott áruk értéke nem változott, a behozatal viszont 6 százalékkal csökkent, így az aktívum 270 milliárd forinttal múlta felül a megelőző év ugyanezen időszakában kialakult értéket.

(MTI)

Ajánlat:

KSH