Beruházás-élénkítésre 40 milliárd

Vágólapra másolva!
Jövőre több mint 40 milliárd forintot, 2006-ig pedig összesen 200 milliárd forintnál is nagyobb összeget biztosítana a kormány közvetlen támogatásként beruházás-ösztönzésre elsősorban az uniós jogharmonizáció miatt megszűnő adókedvezmények pótlására - tudta meg a Világgazdaság. A kabinet az erről szóló csomagtervet pénteki ülésén tárgyalja.
Vágólapra másolva!

A kormány adókedvezmények helyett többek között adómentes fejlesztési tartalékképzéssel és telephely-fejlesztési programmal kívánja a beruházásokat élénkíteni. A fejlesztési kedvezmények segítségével 2004-ben mintegy 60 milliárd forintos megtakarítást érhetnek majd el a vállalakozások.

A kormány-előterjesztés a lap értesülése szerint tényként említi az idén 4500 forintos egészségügyi hozzájárulás megszűntetését 2005-re.

A mostani befektetések dupláját, évente 3 milliárd euró kölföldi befektetést remél a kormány a tervezett intézkedésektől - idézi a Bloomberg hírügynökség Csillag István gazdasági és közlekedési minisztert. A csomagtervről szólva a tárca vezetője megemlíti: a kabinet földet is kíván vásárolni, melyet később - a piaci árnál olcsóbban - külföldi befektetőknek adna bérbe.

A tervezet ösztönözné a vállalkozásokat a világháló használatára is: a szélessávú internet-elérést nyújtó szolgáltatók az új előfizetők belépését lehetővé tevő kapacitás-fejlesztéshez 50 százalékos, de előfizetőként legfeljebb 20 ezer forintos támogatást kapnának. A javaslat elfogadása évi 600 millió forintos terhet jelentene a költségvetésnek.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a beruházás-ösztönző csomag része a külföld cégek működését nehezítő bürokratikus akadályok leépítése is: a kormány egyszerűsítené a tartózkodási és munkavállalási engedélyek beszerzését, gyorsítaná a vámügyintézést és a bírósági ítélkezési gyakorlatot.

A kabinet program nyomán évente 2-3 multinacionális cég betelepülésével számol.

A korábban a külföldieknek 2011-ig garantált adókedvezmények a kabinet szándéka szerint érvényben maradnak - mondta a hírügynökségnek Csillag István. A miniszter hozzátette: Magyarország érdeke az uniós csatlakozás, de az is, hogy a befektetők szerzett jogai megmaradjanak. A Bloomberg emlékeztet: az unió az adókedvezmények visszavonására szólította fel Magyarországot. Várhatóan a kedvezmények kérdése lesz a legfontosabb napirendi pontja Medgyessy Péter miniszterelnök és Mario Monti, az unió versenybiztosának szeptember 16-diki brüsszeli tárgyalásának.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Lavíroz a kormány Brüsszel és a multik igényei között