A vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A második negyedévben az előzetes becslésnél és a várakozásnál valamivel nagyobb mértékben, 1,5 százalékkal javult éves összevetésben az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektorainak termelékenysége az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön kiadott végleges adatsora szerint.
Vágólapra másolva!

Az augusztus elején közölt előzetes becslésben 1,1 százalékos éves szintű termelékenység-javulás szerepelt a második negyedévre; a Dow Jones előzetes konszenzusa a végleges adatra is ezt jósolta. Az ennél valamivel nagyobb mértékű termelékenység-növekmény is azonban a tavalyi harmadik negyedév óta a leglassabb, ami elemzők szerint inflációs aggodalmakat kelthet. Az idei első negyedben 8,6 százalékos volt az éves szintű javulás.

A vártnál gyorsabb második háromhavi termelékenység-javulás révén a korábban becsült 2,4 százaléknál kisebb ütemben, 2,1 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban az egységnyi termékértékre eső munkaköltség az amerikai ipargazdaságban, valamint a szolgáltatási és a kereskedelmi szektorban.

A piac az amerikai gazdaságban mutatkozó, változatlanul erős bizonytalanságok miatt inkább további központi kamatcsökkentésre, semmint kamatemelésre számít. Egyes vélemények azt sem zárják ki teljes bizonyossággal, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már szeptember 24-én esedékes következő ülésén újból kamatot csökkent.

A Fed tavaly 11 menetben a 2001. januári 6,5 százalékról a jelenleg érvényes 1,75 százalékra - 40 évi mélypontra - szállította le irányadó egynapos kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán. A legutóbbi, 25 bázispontos kamatcsökkentés december 11-én volt; azóta nem módosult a kamatszint.

(MTI)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok

Korábban:

Borúlátó képet fest az IMF az amerikai gazdaságról
(2002. augusztus 7.)