Hová tűntek Amerika gazdag családjai?

Vágólapra másolva!
Tíz éve nem volt példa arra, hogy az egymillió dollárnál nagyobb szabadon mozgatható vagyonnal rendelkező amerikai háztartások száma csökkenjen. Az elmúlt egy évben ez viszont nemhogy bekövetkezett, de a 11 százalékos visszaesés egyenesen rekordgyanús - derül ki egy tanulmányból. A felmérést közzétevő marketingcég szerint a tendencia mögött az elmúlt két év tőzsdei folyamatai állnak.
Vágólapra másolva!

Amire több mint egy évtizede nem volt példa, az elmúlt évben bekövetkezett: csökkent a legalább egymillió dolláros szabadon befektethető vagyonnal rendelkező amerikai háztartások száma. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb marketingcégének számító NFO World tegnap közzétett tanulmánya szerint a visszaesés ráadásul nem is akármekkora, a tavaly júniusban regisztrált 3,7 millió háztartáshoz képest idén júniusban már csupán 3,3 millió rendelkezett ennyi pénzzel, ami 11 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az NFO 1981 óta végzi felmérését, amelyben azon vagyonelemeket veszi számításba, amelyek egy bizonyos likviditási ("készpénzzé tehetési") szintet meghaladnak. Az ingatlan, a bútorok, a gépkocsik például nem számítanak a cég felméréseiben, a részvények, az államkötvények, a befektetési jegyek, a bankszámlapénz viszont igen.

Az NFO utoljára a 90-es évek legelején (az előző recesszió idején) észlelt csökkenést a milliomos háztartások számában; akkor a mostaninál alacsonyabb ütemű visszaesést tapasztaltak: a csökkenés mindössze 7 százalékot tett ki. A marketingcég ugyanakkor úgy véli, hogy bár a 90-es évek elejéhez hasonlóan most is részben a gazdasági pangás egyik következményéről van szó, a mostani állapot azonban el is tér az akkoritól.

Az NFO szerint ugyanis, bár igaz, hogy a recesszió is felelőssé tehető a vagyonok elpárolgásáért, ám számításba kell venni a reálgazdaságtól elszakadt tőkepiaci folyamatokat is. Az elmúlt bő két év először a technológiai lufi kipukkadását, később a világgazdaság lassulását, szeptember 11-ét, majd pedig a számviteli botránysorozatot hozta magával: a katasztrófák sorozata a tőzsdék összeomlásához, a részvényárfolyamok lemorzsolódásához vezetett, ami viszont maga alá temette mintegy 80 millió amerikai befektetéseit - véli az NFO.

Mindennek tükrében viszont nem csupán az elmúlt egy év visszaesésén, de az azt megelőző esztendők növekedésén sincs mit csodálkozni. A 90-es évek közepétől ugyanis a hihetetlen tőzsdei boom éppen hogy a szabadon mozgatható vagyonok rendkívüli megugrását hozta magával: 1995 és 1999 között a milliomos háztartások száma évi 15-18 százalékkal növekedett.

A rekordévek után ugyanakkor két esztendő stagnálás következett: 2000 és 2001 a milliomos háztartások szinten maradását hozta magával. A tőkepiaci folyamatok végül az elmúlt egy évben csapódtak le, amit az NFO szerint az is súlyosbított, hogy a korábbi két esztendőhöz képest már egy jól diverzifikált (azaz állandóbb hozamot biztosító) portfólió sem nyújtott menedéket a bessz elől, hiszen a negatív folyamatok szinte minden pénzügyi eszközt beértek.

Figyelemre méltó tendencia egyébként, hogy bizonyos vagyoni szint felett a háztartások immúnisnak bizonyultak a visszaeséssel szemben. A tanulmány szerint az ötmillió dollárnál nagyobb szabadon befektethető vagyonnal rendelkező háztartások száma például egyenesen nőtt, igaz, a tavalyi 480 ezerről mindössze 483 ezerre. Az NFO ennek magyarázatát meg is vélte találni: a cég szerint a szupergazdagok egyrészt jobb pénzügyi, tőzsdei, vagyon-, portfólió-tanácsadókkal rendelkeznek, másrészt a piacokhoz való hozzáférésük is hatékonyabb (közelebb ülnek a tűzhöz). Emiatt viszont több információval rendelkeznek, rálátásuk pedig jóval nagyobb az átlagbefektetőnél.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Amerika leggazdagabb fiataljai
(2002. szeptember 3.)