A második negyedévben 3,1 százalékkal bővült a gazdaság

Vágólapra másolva!
Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei év második negyedévében 3,1 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Elemzők korábban 3,3 százalékos növekedést valószínűsítettek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.
Vágólapra másolva!

A GDP 2002 első negyedévében 2,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az első félévben pedig a GDP 3,0 százalékkal nőtt a tavaly első hat hónapi értékhez képest. Tavaly a második negyedévben a GDP-növekedés 4,0 százalék, az első félévben 4,2 százalék volt a bázishoz képest.

A KSH szerint a bruttó hozzáadott érték volumene a szolgáltató ágazatokban 2002 második negyedévében is emelkedett, a mezőgazdaságban és az iparban pedig kis mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A részletesebb és pontosított adatok közzétételére október 1-én kerül sor.

A távirati iroda által megkérdezett elemzők és kutatók kedvezőtlennek nevezték, hogy a GDP növekedését elsősorban a fogyasztás tartotta fenn. Aggályosnak tartották azt is, hogy a beruházások közül csak az állami fejlesztések nőttek, míg az üzletiek csökkentek. A szakértők - a kormányzaténál pesszimistább - várakozásai szerint a GDP bővülése az idén várhatóan nem éri el a 3,5 százalékot sem.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója az év egészében 3,2 százalékos bővülést prognosztizál. Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője vitatta a KSH-nak azt az értékelését, hogy a GDP bővülési ütemének csökkenése a második negyedévben megtört volna. Figyelmeztetett: az előző negyedévhez képesti minimális növekedés azt valószínűsíti, hogy a bővülési ütem 3 százalék körüli szinten megrekedt, és az év egészében sem várható lényegesen magasabb adat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

Az első negyedévben 2,9 százalékkal bővült a gazdaság
(2002. július 3.)

Öt százalékkal nőttek a beruházások
(2002. szeptember 3.)