Súlyosbítja az argentin válságot a Legfelső Bíróság döntése

Vágólapra másolva!
Az argentin Legfelső Bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy visszamenőleg fizesse ki a közszolgálatban dolgozók béréből és a nyugdíjakból takarékosság miatt visszatartott 13 százalékot.
Vágólapra másolva!

A bérek és nyugdíjak megkurtítását még tavaly júliusban Fernando de la Rua kormánya rendelte el, hogy ezzel is csökkentse az óriási államháztartási hiányt. A döntés most csak néhány panaszosra vonatkozik, de ennek nyomán az összes érintett követelheti az azonos elbánást - írta a La Nación című lap. Ezzel az argentin államnak 2,4 milliárd pezót (660 millió eurót) kellene megfizetnie, valamint a jövőbeni éves bér-többletköltségeket ugyanilyen nagyságrendben. Az intézkedés alkotmánysértő beavatkozás volt a tulajdon- és a munkajogba - indokolták a bírák a döntést -, miközben az államháztartás egyensúlyát nem teremtette meg.

A jelenlegi Duhalde-kormány első reakciójában arra figyelmeztetett: nincs elég pénze az ítélet végrehajtására. Argentína új hitelt remél a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ezért nem engedheti meg magának a nagyobb költségvetési deficitet.

A négy éve tartó gazdasági válság nyomán Argentína jelenleg óriási tőkehiánnyal küzd. Alig vannak beruházások az országban, és szinte egyáltalán nem lehet hitelhez jutni. A lakosságnak már 53 százaléka él a szegénységi küszöb közelében, és a válságból egyelőre nem látszik kiút.

(MTI)

Korábban:

Levegőhöz jutott Argentína
(2002. július 16.)