Az áfa vezeti az adó-visszaélési rangsort

Vágólapra másolva!
Továbbra is az áfavisszaéléssel lehet a leginkább rajtaveszteni, az első félévben feltárt 52,7 milliárd forint adóhiány 72 százalékát az általános forgalmi adó adta - számolt be a Magyar Hírlapnak a tapasztalatokról Ferenczi Judit, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal főosztályvezetője. A kis cégek számláit gyakran ellopják, sok veszteséges cég valójában nyereséges, az ingatlanberuházók és -forgalmazók számlái nem mindig tükrözik a valós gazdasági eseményt, s előfordul: a nagy cégek a piacinál alacsonyabb áron számláznak kapcsolt vállalkozásaiknak.
Vágólapra másolva!

Az APEH megyei és fővárosi ellenőrzési igazgatóságai az idei első félévben 94 ezer vizsgálatot végeztek, a feltárt nettó adóhiány pedig elérte az 52,7 milliárd forintot. Növekedett a kiutalás előtti ellenőrzések aránya, aminek eredményeként 24,3 milliárd forint adót tartott vissza a hivatal. Ez a leghatékonyabb ellenőrzési forma, hiszen az igénylés után, de még a kiutalás előtt dől el, hogy jogos volt-e az igény, vagy sem.

Az ellenőrzés egyre jobban ki tudja választani, hogy hová kell menni - mondta a Magyar Hírlapnak Ferenczi Judit, az APEH ellenőrzési főosztályvezetője. A kiutalás előtti ellenőrzések 87 százaléka zárult ugyanis valamilyen szabálytalanság megállapításával, az utólagos ellenőrzéseknek pedig a 80 százaléka. Indoklása szerint a magas találati arány az egyre jobban kidolgozott módszereknek, s a revizorok összegyűjtött tapasztalatainak köszönhető. Továbbra is az általános forgalmi adó a "sláger", a feltárt adóhiány 72 százalékát ugyanis az áfa adja.

Az idén az ellenőrzési irányelvek között kiemelt figyelmet kaptak a kis- és középvállalkozások, a veszteséges cégek, a nagy forgalmú, ugyanakkor kevés áfát fizetők, a kapcsolt vállalkozások, valamint az ingatlanberuházók és forgalmazók.

Az első féléves tapasztalatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások számlái rendezetlenek és hiányosak - válaszolt lapunknak a főosztályvezető. Mint elmondta, gyakori, hogy a gazdálkodóktól állítólag ellopják a bizonylatokat. Többnyire gépkocsifeltörésekről van szó, amit a rendőrségre is bejelentenek. A másik probléma a személyi változásnál van: ilyenkor a korábbi időre vonatkozó információkat szinte lehetetlen beszerezni. A vizsgált kis cégek többségénél az útnyilvántartással is bajok vannak.

Jogos volt a veszteséges vállalatok ellenőrzési körbe vonása - mondta Ferenczi Judit. Sokszor bebizonyosodott: a veszteséget valójában vagy a bevételek eltitkolása okozta, vagy az, hogy olyan költségeket is elszámoltak a vállalkozók, amelyek nem tartoznak tevékenységi körükbe, illetve az elszámolt költség és az üzletmenet nem volt összhangban.

Ugyancsak helyesnek bizonyult a nagy forgalmú, ugyanakkor kevés nettó általános forgalmi adót fizető cégek ellenőrzés alá vonása - mondta a főosztályvezető. Sok adózó arra számított, hogy csak az áfát visszaigénylőket ellenőrzi az APEH, ezért könyvelését kevés áfa befizetésére állította be, miközben nem legális módszerekkel minimalizálta adóját. Gyakori az ilyen esetekben a bevétel eltitkolása és a fiktív számlázás. Az építőipari vállalkozásoknál jellemző, hogy a be nem jelentkezett alkalmazottak miatti "költséglyukat" fiktív számlával tömik be.

Az idén a szakmák közül az ingatlanberuházók és -forgalmazók kerültek a fókuszba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran nem hitelesek a dokumentumok, a számla nem a szerződés valódi tartalmát, és nem a valós gazdasági eseményt tükrözi. Típushiba a kapott előlegek helytelen elszámolása.

A kapcsolt vállalkozások, a transzferárak vizsgálatánál idén sikeresen vizsgázott az úgynevezett összehasonlító módszer. E szerint a revizorok a piaci árat, illetve a banki kamatokat hasonlították össze a kapcsolt vállalkozások egymás közötti áraival, illetve az egymásnak adott kölcsönök kamataival.

Az ellenőrök munkáját segíti az ESCORT tudásbázist tartalmazó számítógépes rendszer, valamint a SESAM könyvvizsgálói rendszer, amelyet idén minden igazgatóságnál alkalmaznak. Bár nem öröm egy ellenőrzés - ismerte el Ferenczi Judit -, ám a vizsgált cégek is jól járnak, ha a számítógépes rendszer segítségével a lerövidül az ellenőrzési idő.

Nagy Ildikó

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Az APEH és a VPOP is szigetel
(2002. augusztus 1. )

Ajánlat:

APEH