Új gazdasági minisztert neveztek ki Törökországban

Vágólapra másolva!
Bülent Ecevit török kormányfő Masum Türkert nevezte ki az ország új gazdasági miniszterévé, miután elődje, Kemal Dervis bejelentette lemondását. Dervis nevéhez fűződik az ország talpra állítását célzó, a Nemzetközi Valutalap (IMF) által 16 milliárd dollárral támogatott sürgősségi gazdasági terv.
Vágólapra másolva!

Masum Türker a miniszterelnök vezette Demokratikus Baloldal Pártjának isztambuli képviselője. Kinevezését Ecevit jóváhagyásra elküldte Ahmet Necdet Sezer államfőnek.

Az 52 éves Dervis, aki korábban a Világbank alelnöke volt, szombaton jelentette be döntését. A török és külföldi üzleti körökben egyaránt bizalmat élvező politikus júliusban már egyszer bejelentette távozását, de éppen az EU csatlakozáshoz szükséges, és az IMF által is szorgalmazott reformok irányítása miatt Bülent Ecevit kormányfő ragaszkodott személyéhez. Dervis a tisztséget 2001. február óta töltötte be.

A miniszter mostani lemondása nem meglepetés: Ecevit ugyanis felszólította őt, hogy válasszon miniszteri tárcája és a november 3-ára előrehozott választásokra való felkészülés, egy közös balközép front létrehozásának munkája között. Dervis és Ismail Cem volt külügyminiszter új pártot hozott létre Új Törökország néven, amelyet az a 60 képviselő támogat, akik a múlt hónapban kitört kormányválság idején elhagyták az Ecevit vezette Demokratikus Baloldal Pártját. Dervisék ezt a tömörülést szeretnék megtenni az egységes balközép magjává.

Az IMF a héten jelentette be, hogy jóváhagytak egy 1,1 milliárd dolláros kölcsönt Törökországnak, arra hivatkozva, hogy a gazdasági helyreállítási program jó úton halad. Törökország jelenleg 31 milliárd dollárral a Nemzetközi Valutaalap legnagyobb hitelfelvevője.

(MTI)

Ajánlat:

A török pénzügyminisztérium honalpja

IMF

Korábban:

Törökország: újabb IMF hitel
(2002. április 16.)