A diákhitel sérti a diákok jogait

Vágólapra másolva!
Több szakértői vélemény után az állampolgári jogok biztosa is elmarasztalta azt a gyakorlatot, hogy a diákok csak a Postabanknál nyitott számlán keresztül juthatnak diákhitelhez. A Népszabadság információi szerint az ügyben hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal is állást foglal, várhatóan hasonló eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi hitelezési gyakorlat szerint csak az a diák kaphat diákhitelt, akinek a Postabanknál van számlája, ugyanis más banknál vezetett számlára nem utalják a hitelt. Akinek nincs Postabankos számlája, annak a pénzintézet ingyen nyit egyet.

Az ügyben megkérdezett Diákhitel Központ Rt. értesült az ombudsman aggályairól, ám addig nem változtat a jelenlegi gyakorlaton, amíg erre utasítást nem kap a tulajdonosaitól. A Postabank és az MFB tulajdonában lévő társaság a Gazdasági Versenyhivatal döntésére is vár, hiszen az ombudsmani ajánlással szemben, a hivatal jogerős döntése már kötelező érvényű lesz.

A Postabanknál vezetett számla, akkor vált a diákhitel igénylésének feltételévé, amikor a Diákhitel Központ Rt. átkerült az Oktatási Minisztériumtól a pénzintézethez. Ezt a lépést, az akkori kormány azzal indokolta, hogy csak így biztosítható a diákoknak ígért alacsony kamat, ám mint később kiderült a Postabank nem vállalta a kedvezményes hitelek finanszírozását. Ekkor szállt be a diákhitelezésbe az MFB Rt., amely biztosítja az olcsó hitel folyósításának hátterét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazdasági Versenyhivatal

Diákhitel Központ Rt.

Postabank

Korábban:

Versenyfelügyeleti eljárás indul diákhitelügyben
(2001. november 6)