Medgyessy: a kormány megőrzi az MNB önállóságát

Vágólapra másolva!
A kormánynak nincs szándékában a jegybank önállóságát csorbítani, ez az önállóság a jól működő gazdaság fontos feltétele - válaszolta újságírói kérdésre Medgyessy Péter miniszterelnök a szakszervezeti vezetőkkel megtartott szerdai tárgyalást követő sajtótájékoztatón a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter elmondta, hogy Járai Zsigmond a jegybanktörvény módosításával is foglalkozó kormányülésen részt vett, és az ülésen a jegybank-elnökkel megegyeztek abban, hogy milyen módosítást terjesztenek be az MNB-re vonatkozóan.

A javaslatok közt volt olyan, amitől a kormány elállt. A kormányfő feltételezi, hogy Járai Zsigmond ennek szellemében nyilatkozott. A megegyezés arról szólt, hogy a jegybank gazdálkodásának ellenőrzésére felügyelő bizottságot hoznak létre. Ezt Járai Zsigmond is támogatta.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy az Állami Számvevőszék kifejezte: számára nehézségeket jelent a jegybank gazdálkodásának folyamatos ellenőrzése.

A felügyelő bizottság összetételéről még nincs megállapodás, ez a további tárgyalások része lesz - mondta Medgyessy Péter.

(MTI)

Korábban:

László Csaba: nem csorbul hanem erősödik a jegybank
(2002. június 12.)

Járai: csorbulhat a jegybank függetlensége
(2002. június 12.)