Nemzeti fejlesztési terv az év végére

Vágólapra másolva!
A nemzeti fejlesztési terv Magyarország európai uniós csatlakozása szempontjából alapdokumentum lesz, amely a csatlakozás időpontjában lép hatályba - hangsúlyozta Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért felelős államtitkára a dokumentum szerepéről rendezett konferenciát megelőzően.
Vágólapra másolva!

A gazdaságélénkítés operatív programja, illetve az infrastruktúra operatív program a gazdasági tárca szervezésében, irányításával készül - mondta el Baráth Etele. Az infrastruktúra operatív program döntő módon a közlekedést, kisebb hányadban a környezetvédelmet érinti.

A nemzeti fejlesztési tervben öt operatív program jelenik meg. Ezek a következők: a gazdaságélénkítés operatív programja, az infrastruktúra, a humán erőforrás fejlesztése, az agrár- és vidékfejlesztés, illetve a területfejlesztés.

Baráth Etele elmondta, hogy hivatala feladatai közé tartozik az öt operatív program tartalmi összhangjának megteremtése. A nemzeti fejlesztési terv kidolgozása nemcsak a 2006-ig szóló időszakra vonatkozik, hanem már most meg kell kezdeni a felkészülést a 2013-ig terjedő, következő európai uniós ciklusra.

Minden operatív programnak az a tárca lesz a felelőse, amelyiknek végre kell hajtania. Az államtitkár elmondta, hogy június 30-ig készítik el a 2004 januárjáig szóló ütemezést. A nyár végéig elkészül a nemzeti fejlesztési terv stratégiája, ezt követően kezdődhet a társadalmi megvitatása. A dokumentum elkészítése egyéves késésben van, de ez év végéig el kell készülnie - jelentette ki Baráth.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKI) elnöke szerint a nemzeti fejlesztési tervet társadalmi konszenzus alapján lehet elkészíteni, amiben a szakmai szövetségek, munkaadók, kamarák, a civil szféra képviselői is részt vállalnak.

(MTI)