Nem lesz több pénz a Széchenyi tervre

Vágólapra másolva!
Azok a vállalkozások járhattak jól, amelyek korán leadták pályázataikat a Széchenyi tervre. Az újonnan kinevezett miniszter, Csillag István szerdai nyilatkozata alapján arra lehet következtetni: nem lesznek többletforrások. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium dolgozóinak tartott bemutatkozásakor a Pénzügykutató Rt. volt vezetője úgy fogalmazott: oroszlánként fog harcolni azért, hogy minél gyorsabban fejlődjön a "sikerre ítélt" magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi terv lebonyolítását illetően voltak fenntartásaink, de a terv szándéka kétségkívül nemes - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök az összevont Gazdasági és Közlekedési Minisztérium dolgozóinak tartott szerdai beszédében. Csillag István gazdasági miniszter bemutatkozó felszólalásában ehhez hozzátette: Csak azokat a pályázatokat függesztjük fel, amelyeknek a kerete kimerült. Érvelése szerint a pályázatok kidolgozásakor azért határoztak meg kereteket, mert a szakmai számítások azt mondták: ha annyi pénzzel támogatják a területet, az megfelelően élénkíti azt. "Azért soha nem fogok harcolni, hogy az előre felmért hatású programokra több pénz legyen csak azért, mert azok népszerűek vagy azért, hogy itt költsük el az adófizetők pénzét" - tette hozzá.

Ha a miniszter ennek az érvelésnek megfelelően jár el a Széchenyi tervvel kapcsolatban, vélhetően nem történik meg az előző kormány által május elején elhatározott, legalább 50 milliárd forintos keretbővítés. A korábban Matolcsy György vezette szervezet akkor azzal indokolta a többletforrásokra való igényt, hogy több mint 100 milliárd forintnyi pályázat elbírálása van folyamatban, ami teljesen kimerítheti a kereteket. Nem sokkal később nyilvánosságra hozták azt is: hét pályázat esetében már fel is használták - azaz odaítélték - az előre elkülönített pénzeket, így június 21-ével felfüggesztik az ezen pályázatokra érkező támogatási igények befogadását. Hamarosan szünetel tehát a kistérségi jelentőségű termálvizű strandfürdők fejlesztésére vonatkozó kiírás, a regionális gazdaságépítési programon belül meghirdetett, a vidéki helyszínek, gazdasági képzést folytató felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítását célzó pályázat, a termálfürdők fejlesztésére és az egészségturisztikai szálláskapacitások növelésére irányuló pályázat, csakúgy, mint a jogszabályváltozás miatt szükséges telephely-változtatás támogatása, és a közlekedési szolgáltató mikro-, kis- és középvállalkozások gépparkjának bővítését segítő pályázat. A mikro-, kis- és középvállalkozásnak kiírt technikai korszerűsítésre vonatkozó pályázatok befogadását is felfüggesztik. Ezek a pályázatok többletforrás nélkül aligha indulhatnak újra, ami az újonnan kinevezett miniszter szavai alapján nem lesz. Így a Magyar Hírlap számításai szerint körülbelül 50 milliárd forintnyi szabad keret lehet a tervre.

A minisztériummal kapcsolatos terveiről szólva Csillag István elmondta: a minisztérium dolga az, hogy nyitott legyen, és a vállalkozókkal való tanácskozások alapján tűzze ki céljait, egyszóval szolgáltató szervezet legyen. Reményei szerint 2 vagy akár 3 nyelvű is lesz a tárca, hiszen a külföldi befektetőkkel és az európai uniós szervezetekkel is együtt kell működni. "A külföldi befektetők hozta tőke ugyanannyira fontos, mint a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások, ami abból is látható, hogy a gazdaság lendülete azóta csökken, hogy a külföldi működőtőke-beáramlás nem gyorsul." Nagy feladat Csillag István szerint a tárca számára, hogy felkészítsék a magyar gazdaságot az európai uniós csatlakozásra. Kiderült az is: várhatóan nem lesz nagy leépítés a korábban külön működő két tárca egyesülése miatt. Mint mondta, a minél gyorsabb átalakulás miatt igyekeztek a tárca vezetésén a lehető legkevesebbet változtatni.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium