Csökkenhetnek az szja-kulcsok

Vágólapra másolva!
A következő kormány érdemben csökkenti a személyi jövedelemadó-kulcsokat, 8 százalékosra emeli a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetések szintjét, és nem tervezi a lakossági gázárak emelését - mondta László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter jelöltje az ING Bank csütörtöki konferenciáján. A politikus azt is közölte, hogy négyéves költségvetési kerettörvényt terveznek, ami tartalmazná a legfontosabb államháztartási bevételi és kiadási számokat.
Vágólapra másolva!

László Csaba a tanácskozáson kijelentette: jó esélyt lát arra, hogy a gazdaság növekedése a nemzetközi feltételek javulásával összhangban 5 és 6 százalék közötti legyen a következő néhány évben.

Az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje megerősítette, hogy az adócsökkentést tartja a legjobb vállalkozásösztönző és versenyképesség-javító lépésnek, így a következő kormány az szja érdemi csökkentését tervezi. Hozzátette: a koalíciós egyeztetések során véglegesíti az MSZP és az SZDSZ az eredetileg markáns különbségeket is tartalmazó adóelképzeléseit.

László Csaba elmondta, hogy a kormányzás első évében szeretnék az eredeti 8 százalékosra emelni a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetés szintjét, és az első év teendői között szerepel az árfolyamnyereség adójának eltörlése is. Hozzátette: a tételes egészségügyi hozzájárulást fokozatosan, 3 év alatt szüntetik meg.

Reális a jegybank inflációs célja

Reális az esélye annak, hogy az idén és jövőre is teljesüljön az MNB inflációs célkitűzése, és az éves fogyasztói árszint-növekedés decemberben a 4,5 plusz-mínusz 1 százalékos sávban maradjon - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter-jelölt korrekt, jó együttműködésre törekszik a jegybankkal; mint mondta, sem szakmai, sem személyi ok nincs, ami ronthatná a közös munkát.

Elismerte ugyanakkor, hogy kritikával illette a sávszélesítést követő forinterősödést, ám hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Magyarország a mai sávhatárokkal és sávközéppel csatlakozhat az unióhoz, de talán még az euró zónához is.

Költségvetési kerettörvényt terveznek a szocialisták

A költségvetési politikáról szólva az uniós metodika szerinti 5-5,5 százalékos GDP-arányos hiány 2006-ig 2,5 százalékra történő mérséklését, illetve a költségvetés átláthatóságának növelését jelölte meg legfontosabb célként. Az utóbbit szolgáló "üvegzseb-csomagot" még az első száz napban a parlament elé kívánják terjeszteni.

Hozzátette, hogy középtávú költségvetési kerettörvény összeállítását tervezik, ami négy évre előre tartalmazná a legfontosabb államháztartási bevételi és kiadási számokat. A kerettörvény véleménye szerint megfelelő stabilitást nyújtana a vállalkozásoknak és a költségvetésnek egyaránt.

A 2002-es költségvetésről szólva László Csaba hangsúlyozta, hogy a 2000-ben elfogadott számok már nem reálisak. Megemlítette a gyógyszerkassza várhatóan 50 milliárd forint körüli hiányát, illetve a harmadik generációs mobiltendertől várt mintegy 100 milliárd forintos bevétel-elmaradását. A pénzügyminiszter-jelölt szerint a büdzsé bevételei is több százmilliárd forinttal alultervezettek. László Csaba közölte: egyelőre még korai arról beszélni, hogy a költségvetési törvény módosítására, vagy pótköltségvetésre van-e szükség.

Lekerülhet a napirendről a gázüzletág államosítása

László Csaba a gázáremeléssel kapcsolatban feltett kérdésre megerősítette: nem terveznek lakossági gázáremelést.

A gázüzletág ügyében - mint mondta - még nem tiszta a kép, de valószínűtlennek nevezte, hogy az adófizetők pénzéből a kormány több százmilliárd forintot fordítana a gázüzletág megvásárlására.

(MTI)

Korábban:

Teljes fazonigazításra vár a költségvetés
(2002. április 24.)

Eltérő adórendszert ígér az MSZP és az SZDSZ
(2002. április 22.)