Széchenyi-kártya: 9,4 százalékosnál alacsonyabb kamat

Vágólapra másolva!
A kisvállalkozások finanszírozási gondjain segíteni hivatott Széchenyi-kártya májusban vagy júniusban jelenik meg, és a segítségével felvehető hitel éves kamata a jelenlegi helyzet szerint 9,4 százalékosnál alacsonyabb lesz; a kártya ára az igényelt típustól függően 10-22 ezer forint között alakul - jelentette be csütörtökön Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Vágólapra másolva!

A kártyát először a kamara és a VOSZ tagjai igényelhetik, de a jövőben várhatóan szélesebb kör is hozzájuthat majd. A kibocsátást a kamara és a VOSZ közös vállalata, a Kavosz Rt. végzi majd az OTP, a Postabank és a Magyar Külkereskedelmi Bank részvételével. A tervek szerint évi 500 ezer, illetve egymillió forint hitelt biztosító dombornyomott, illetve vésett Széchenyi-kártyát lehet majd igényelni a Kavosz, a kamara, a VOSZ irodáiban.

A kártyával igényelhető hitelek kamata az előzetes számítások szerint a BUBOR-nál 6 százalékkal magasabb lesz, amelyhez a kormány 5 százalékos kamattámogatást nyújt, így az éves kamat a jelenlegi állapotok szerint 9,4 százalék alatt lesz. A kabinet a garanciadíj 50 százalékát is átvállalja, valamint a tartósan állami tulajdonban lévő Hitelgarancia Rt. a tőke összegének 78 százalékáig kezességet vállal.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az indulást követően becslések szerint 50 ezer kártyát igényelnek, és vélhetően a kártyatulajdonosok száma meghaladja majd a 200 ezret.

(MTI)

Korábban:

Májustól Széchenyi-hitelkártya
(2002. április 2.)