Mit kell tudni az állampapírokról?

Vágólapra másolva!
Mi az állampapír, melyek az előnyei? Milyen állampapírok léteznek? Hol vásárolhat magánszemély állampapírt? Hol lehet információt kapni az aktuális árfolyamokról, kamatokról? Adózás Visszaváltás
Vágólapra másolva!

Mi az állampapír, melyek az előnyei?

Az állampapírokat a Magyar Állam nevében a pénzügyminiszter bocsátja ki, mely feladatot az Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság (továbbiakban: ÁKK Rt.) útján látja el. A forgalomba hozatalból befolyó összeg a központi költségvetési hiány részbeni finanszírozását és a lejáró államadósság megújítását szolgálja, ezzel biztosítva a költségvetés hosszú távon biztonságos finanszírozását. A Magyar Állam közvetlen, általános és feltétel nélküli kötelezettséget vállal arra, hogy a Magyar Állampapírok névértékét a megjelölt időben és módon megfizeti.

Az állampapírokat a Magyar Államkincstár bocsátja ki, célja a költségvetés hosszú távú biztonságos finanszírozása. Előnye más befektetésekkel szemben, hogy a visszafizetésre és kamatfizetésre az állam vállal felelősséget, ami minden más befektetési formánál nagyobb biztonságot jelent.

Milyen állampapírok léteznek?

A Kamatozó Kincstárjegy névre szóló, átruházható értékpapír. A Kamatozó Kincstárjegyet devizabelföldinek (továbbiakban belföldinek) minősülő természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg. E körben a kincstárjegy a futamidő alatt korlátozás nélkül átruházható.

A Kamatozó Kincstárjegy a Magyar Állam közvetlen és feltétel nélküli kötelezettségvállalása arra, hogy a kincstárjegy névértékét és előre meghatározott kamatát a kincstárjegyen megjelölt időben (a lejárat napján) és módon megfizeti. A kincstárjegy (kamatának és névértékének) megfizetése a központi költségvetés terhére történik, a kincstárjegyen alapuló követelés nem évül el.

A Kamatozó Kincstárjegy egyéves futamidejű, fix kamatozású dematerializált értékpapír, mely folyamatosan , kéthetes jegyzési időszak keretében kerül értékesítésre.

A befektetők jegyzéseinek felvételét az ÁKK Rt.-vel a lakossági állampapírok forgalmazására megbízási szerződést kötött forgalmazók és a Magyar Államkincstár fiókhálózata végzik. A forgalmazók listája: http://www.akk.hu/forg/557.idc és http://www.akk.hu/forg/558.htm

A Kamatozó Kincstárjegyet jelenleg a jegyzési időszak elején a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron, a jegyzés végén pedig névértéken lehet megvásárolni. A diszkont áron történő értékesítés azért szükséges, mert a Kamatozó Kincstárjegy esetében az ellenérték befizetésére a jegyzés időpontjában kerül sor, míg a kamatozás kezdőnapja a jóváírás időpontja, amely a jegyzési időszak lezárását követő hét keddje.

A Diszkont Kincstárjegy egy évnél rövidebb futamidejű állampapír, mely kamatot nem fizet, hanem a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron kerül forgalomba, lejáratkor pedig a névértéket fizeti vissza. A diszkont összege a névérték és a vételár közötti különbség.

Jelenleg három különböző - 3, 6 és 12 hónapos - futamidővel kerülnek elsődleges piaci értékesítésre, de tekintve az állampapír aktív másodpiaci forgalmát, egy éven belül lényegében bármilyen hátralevő futamidővel megvásárolható.

A 6 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyek a pénzügyi teljesítés napján (aukció utáni hét szerda) bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsdére.

A Diszkont Kincstárjegyet devizakülföldiek, devizabelföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek egyaránt megvásárolhatják. E körben a papír teljes futamideje alatt szabadon átruházható.

A Diszkont Kincstárjegyet aukció keretében az elsődleges forgalmazók, illetve a befektetők a nekik adott aukciós megbízás útján vásárolhatják meg.

A Diszkont Kincstárjegy másodpiaci adásvétele többek között történhet az elsődleges forgalmazóknál vagy a Magyar Államkincstár fiókjaiban.

A Kincstári Takarékkötvény bemutatóra szóló, fix, lépcsős kamatozású (*), 3 év 2 hónapos futamidejű állampapír, amely a futamidő alatt is visszaváltható. A kamatfizetés lejáratkor, illetve lejárat előtti visszaváltás esetén, a visszaváltáskor egy összegben esedékes.

A Kincstári Takarékkötvényt, 1998. június 29-én értékesítette először az ÁKK. A konstrukció azonban nem teljesítette a Kibocsátó célkitűzéseit, melynek következtében értékesítése 2001-ben megszűnt.

A Kincstári Takarékkötvény jegyzés útján került forgalomba. Devizabelföldi természetes személyek között a papír szabadon átruházható.

A Kincstári Takarékkötvény sorozatai a futamidő alatt a következők szerint válthatók vissza: a jegyzési időszak alatti visszaváltás árfolyama minden esetben a vásárláskori árfolyammal egyezik meg, a kamatozás kezdőnapját követő első három hónapban a visszaváltás névértéken történik, ezt követő visszaváltás esetén a kibocsátó az eltelt teljes hónapokra járó kamatot fizeti ki.

A Kincstári Takarékkötvény a lakossági állampapírok értékesítésére szerződést kötött elsődleges forgalmazóknál és a Magyar Államkincstár fiókhálózatában váltható vissza.

(*) A lépcsős kamatozás azt jelenti, hogy a papír lejárat előtti visszaváltása esetén a befektető előre meghatározott, a futamidőből eltelt idő függvényében egyre növekvő mértékű kamatot vehet kézhez. (A vásárlás óta eltelt teljes hónapok arányában fizetik ki az idő múlásával lépcsőzetesen emelkedő éves kamatok időarányos részét.)

A Kincstári Takarékjegy 1, illetve 2 éves futamidővel kerül forgalomba. Fix, lépcsős kamatozású értékpapír, amelynek birtokosát visszaváltáskor a vásárlás napjától eltelt idő függvényében meghatározott mértékű kamat illeti meg. Jelenleg három hónapon belüli visszaváltás esetén nem fizet kamatot, ezen túl azonban a 12. hónapig havonta (a kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy II. elnevezésű államkötvénynél a második évben csak két alkalommal, a 13. és 19. hónapban) növekszik az éves kamat mértéke, amely maximumát a futamidő végén éri el. Az így növekvő kamatok a visszaváltásig eltelt idő egészére vonatkoznak, visszaváltáskor a befektetőt az érvényes kamat egész hónapokra jutó időarányos része illeti meg, illetve a törlesztés is ekkor történik. Az egyes visszaváltási időkre előre meghatározott, fix kamat nagyságát a vásárlás napján érvényben levő hirdetmény határozza meg.

Nyomdai úton előállított formában létezik, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben kaphatók.

A Kincstári Takarékjegy névre szóló értékpapír, amelyet kizárólag devizabelföldi magánszemélyek vásárolhatnak meg és ruházhatnak át egymás között.

Kincstári Takarékjegy 1995. április 1-jén került először forgalomba, értékesítését azóta több mint 3200 postahivatal végzi.

A Magyar Államkötvény egy évnél hosszabb futamidejű, kamatozó állampapír. Jelenleg négyféle, 2, 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre.

A fix kamatozású államkötvények esetében már a kibocsátáskor meghirdetett és rögzített az egyes kamatfizetési periódusokban kifizetendő kamat nagysága. Ezzel szemben a változó kamatozású kötvényeknél csak a kamatmegállapítás módja és ideje rögzített, a kifizetendő kamat mértéke csak az adott kamatfizetési periódusra ismert. A kamatfizetés gyakoriságát tekintve a Magyar Államkötvények között vannak éves és féléves gyakorisággal kamatot fizető papírok is. A 2002-től kibocsátásra kerülő államkötvények évente fizetnek kamatot.

A Magyar Államkötvény a pénzügyi teljesítés napján bevezetésre kerül a Budapesti Értéktőzsdére.

A Magyar Államkötvényt devizabelföldi természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg. E körben az államkötvény a futamidő alatt szabadon átruházható. Devizakülföldiek a hatályos devizajogszabályok alapján, az abban meghatározott feltételek szerint, az államkötvényt teljes futamideje alatt megvásárolhatják és értékesíthetik.

A Magyar Államkötvényhez aukción az elsődleges forgalmazók közvetlenül, befektetők pedig a nekik adott megbízások révén juthatnak.

A Magyar Államkötvény másodpiaci adásvétele többek között történhet az elsődleges forgalmazóknál vagy a Magyar Államkincstár fiókjaiban.

Hol vásárolhat magánszemély állampapírt?

A Kamatozó Kincstárjegy jegyzés útján kerül forgalomba. Értékesítése folyamatos, kéthetes jegyzési időszak keretében történik. A Kamatozó Kincstárjegyet a jegyzési időszak első hetében a névértéknél alacsonyabb (diszkont) áron, a második jegyzési héten névértéken lehet megvásárolni.

Jegyezni a jegyzésben részt vevő elsődleges forgalmazóknál vagy a Magyar Államkincstár fiókhálózatában benyújtott jegyzési ív teljes kitöltésével és aláírásával lehet. (A forgalmazók listája: http://www.akk.hu/forg/557.idc és http://www.akk.hu/forg/558.htm) Kincstári Takarékjegyet több mint 3200 postahivatalban értékesíthetnek.

Az állampapír-forgalmazók fiókhálózatán keresztül Magyar Államkötvény, a Diszkont Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy adásvétele lebonyolítható. A forgalmazó fiókok listája: http://www.akk.hu/szolg/fiokok.htm

Az Államkötvény, a Diszkont Kincstárjegy tőzsdei bevezetésre kerül, így brókercégeken keresztül folyhat ezek adásvétele.

Hol lehet információt kapni az aktuális árfolyamokról, kamatokról?

A Magyar Államkötvény és a Diszkont Kincstárjegy tőzsdei árfolyamáról például napilapokban, gazdasági napilapokban, valamint internetes site-okon lehet informálódni. A Kincstári fiók árfolyamjegyzései az ÁKK honlapján olvashatóak. A Kincstári Takarékjegy kondícióiról szintén az Államadósság Kezelő Központ Rt. honlapján lehet olvasni.

www.akk.hu

Adózás

A magánszemélyek jövedelemadójáról szóló módosított 1995. évi CXVII. törvény alapján az államkötvényből származó kamatbevétel, az értékesítésből származó árfolyamnyereség, továbbá a tőkeérték-növekmény adóköteles. Az adókulcs jelenleg kamat esetében 0%, az árfolyamnyereség esetében 20%, a tőkeindexált államkötvény vonatkozásában a tőkeérték-növekmény adójának mértéke az értékpapír kibocsátásakor a kamatra érvényes adómértékkel egyezik meg, azaz jelenleg 0 %.

Visszaváltás

Az államkötvényt a Kincstári Takarékkötvény kivételével a kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Kincstári Takarékkötvények futamidő alatti visszaváltását a Nyilvános ajánlattételben megjelölt feltételek és a forgalmazóhelyeken kifüggesztett visszaváltási segédlet szerint a forgalmazóhelyek végzik.