Hetvenmillió euró környezetvédelemre

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság összesen 69 millió euróval támogat 109 olyan új demonstrációs jellegű környezetvédelmi projektet, amelyeket a Life-Environment nevű közösségi program keretében valósítanak meg - jelentették be pénteken Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A projektek közösségi társfinanszírozása azt a célt szolgálja, hogy a kedvezményezettek - a tagállamokban és a részt vevő tagjelölt országokban egyaránt - tapasztalatokat szerezhessenek a környezetvédelemmel kapcsolatos uniós jogi szabályozás fejlesztésében és végrehajtásában.

Az idén támogatásban részesítendő 109 program, amelyeket 479 javaslat közül választottak ki, összesen 213 millió euró összegű beruházást képvisel. A teljes körön belül mind a projektek számát, mind a beruházások összegét tekintve a fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos programok szerepelnek a legnagyobb súllyal (30 program, összesen 15,7 millió eurós uniós hozzájárulással).

Az idén kiválasztott Life-Environment programok további fő területei közé tartozik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése a földhasznosításban és a várostervezésben, a hulladékkezelés és -újrahasznosítás, a gazdasági tevékenységek környezeti hatásainak mérséklése, valamint az integrált termékpolitika.

A közös költségvetésből finanszírozott Life program keretében az EU a tagállamokban, a tagjelölt országokban, valamint az unióval szomszédos egyes térségekben nyújt pénzügyi támogatást környezet- és természetvédelmi projektekhez. A program három tematikus területe közül a Life-Environment a környezet-, a Life-Nature a természetvédelmi projekteket fogja össze, a Life - third countires pedig a szomszédos térségekkel folytatott együttműködésre terjed ki.

A tagjelöltek közül jelenleg Észtország, Lettország, Magyarország, Románia és Szlovénia vesz részt a Life-programokban.

(MTI)

Korábban:

Szennyezés-kereskedelem a környezetért
(2002. augusztus 28.)

Megindult a kereskedés a káros gázokkal
(2002. április 10.)

Az EU is csatlakozik Kiotóhoz
(2002. március 5.)