A magyarok négyötöde nem sajnálná a forint elvesztését

Vágólapra másolva!
Felmérések szerint a magyarok 70-80 százaléka támogatná az ország csatlakozását a valutaunióhoz - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság szegedi vándorgyűlésén. A nemzeti bank vezetője nem sajnálja az önálló monetáris politika elveszítését, mert a csatlakozás előnyei jelentősen meghaladják a tagság okozta hátrányokat. A jegybank elnöke és a pénzügyminiszter szerint is 2007-re Magyarországon az eurózóna tagja lehet.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság számára az lenne a legjobb, ha minél előbb csatlakozhatna az eurózónához - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság háromnapos szegedi vándorgyűlésének záró plenáris ülésén csütörtökön. Hozzátette: nagyjából egy évre van szükség ahhoz, hogy a kormány meghirdesse az eurózónához való csatlakozás időpontját, s kialakítsa az ehhez szükséges gazdaságpolitikai programot.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadásában elmondta, hogy a felmérések szerint Magyarországon az emberek 70-80 százaléka támogatná az euró bevezetését. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a közös európai valuta bevezetése évente 0,6-0,9 százalékponttal növelné a magyar gazdasági növekedést. Járai Zsigmond szerint az euróövezethez való csatlakozás növeli a monetáris és gazdasági stabilitást, viszont a fennmaradó gazdasági aszimmetriákra a monetáris politika nem tud majd önállóan reagálni.

Járai Zsigmond emlékeztetett: az eurózónához való csatlakozás akkor előnyös, ha a belépni szándékozó országok gazdasági szerkezete hasonló, a külkereskedelmi integráció foka magas, a gazdaság nyitott, a gazdasági ciklusok harmonizáltak, az áru- és munkapiacok pedig rugalmasak. A jegybank elnöke szerint Magyarországon adottak ezek a tényezők.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

MNB

Korábban:

Egyelőre nem kell újabb Bokros-csomag
(2002. augusztus 29.)