A magyar éllovasok évi 50-100 milliója

Vágólapra másolva!
A magyar vállalatvezetők jövedelmére nincsenek megbízható adataink. A Munkaügyi Minisztérium évenként felméri a magyar jövedelmi viszonyokat - azonban csak az alapfizetés szintjén. Ami tény: az állami fejlesztési bank júniusban távozó első emberének éves jövedelme 90 millióra rúgott, s az évi 50-100 millió közötti összeg jellemzőnek mondható a legnagyobb magyarországi cégek topmenedzsereinél, bár ők erről a nyilvánosság előtt nem szívesen beszélnek.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a rendszerváltás előtt nem léteztek túlzott bérkülönbségek a vezetők és a beosztottak között. A piacgazdaság hozta a változást: a jövedelmi olló nagyra nyílt a vezetők-beosztottak és vállalkozók-alkalmazottak között. Az állami alkalmazottak és a versenyszférában dolgozók között is nőtt a különbség egészen tavaly decemberig, amikor a választások előtti időszakban a közszférának juttatott rendkívül nagy fizetésemelések miatt a közalkalmazottak beérték a magánvállalkozásoknál dolgozókat. A fizikai munkások és a vállalat első számú vezetői közötti fizetéskülönbség is csökkent valamelyest az elmúlt időszakban, elsősorban a minimálbér kétszeri emelése miatt.

A Munkaügyi Minisztérium Foglalkoztatási Hivatalának felmérése alapján az 1000 főnél többet foglalkoztató cégek első embere átlagosan bruttó 1 millió forintot keresett havonta, a 301 és 1000 fő között alkalmazó cégek első embere 950 ezret, a 51 és 300 fős vállalkozások vezetője pedig átlag félmilliót. (További számok: 21-50 fő nagyságú vállalatok vezetőifizetés-átlaga 290 ezer, az 5-20 fős kisvállalkozások vezetőjénél az összeg 150 ezer. Itt már adószempontok is közrejátszanak, a kisvállalatok vezetői nemritkán egyben tulajdonosok, s osztalék formájában veszik ki a pénzt a cégükből.)

Sajnálatosan nem igaz, hogy ilyen kicsi (maximum 12-szeres) a különbség a nagyvállalat vezetője és a targoncavezető között. Az átlag tompít, lényeges ugyanis a differencia a MÁV-vezér havi 750 ezres tavalyi fizetése és a legnagyobb multik (IBM, Audi vagy nagyobb bankok) első emberei évi 100 milliós nagyságrendű jövedelme között. Ez utóbbiak alapfizetése is legalább a fele-harmada ennek az összegnek - így a magyar jövedelmekben akár 100-szoros különbségek sem mennek ritkaságszámba.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Fizetések a csúcson - ami a vezérnek jár
(2002. augusztus 23.)