Vágólapra másolva!
Alig több mint egy év alatt négyszáz munkatárs távozott a Magyar Nemzeti Banktól. A saját eltávolításának lehetőségéről a közelmúltban többször is nyilatkozó Járai Zsigmond tavaly év eleji beiktatása óta egy kivétellel lecserélte a jegybank összes csúcsvezetőjét, és teljes egészében átalakította a főosztály-vezetői gárdát is.
Vágólapra másolva!

Mindössze egy ügyvezető maradt meg a MNB vezetésében Járai Zsigmond beiktatása óta. Az elnök az elmúlt héten az eltávolítására irányuló szándékokról beszélt, ugyanakkor az elmúlt másfél évben szinte teljes egészében eltávolította a jegybank felső vezetését. Az elnökhelyettesek közül ugyan ketten helyükön maradtak - Riecke Werner és Szapáry György -, de az ő kinevezésük és leváltásuk nem az elnök hatáskörébe tartozik. Az ügyvezetők közül mindössze a statisztikával és pénzpolitikával foglalkozó Sándor György őrizhette meg pozícióját.

A távozni kényszerült ügyvezető igazgatók névsora a következő: a bankműveleti és devizapiaci főosztályért felelős Farkas Ádám, a bankfőosztályért és szabályozásért, valamint devizaengedélyezéséért felelős Karvalits Ferenc, a közgazdasági főosztályt felügyelő Neményi Judit, az informatikáért felelős Végh Attila, a pénzkibocsátást és -forgalmat irányító Török László, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős Cserés Ákos, a számvitelt és kontrollingot felügyelő Kisné Ladányi Éva, valamint a titkárságot irányító Kajdi József.

Szinte minden főosztályvezetőnek útilaput kötöttek a talpa alá: távozott a bankfőosztályt vezető Móra Mária Tünde, a bankműveleti főosztályt irányító Cziráky Zsigmond, az emissziós főosztály vezetője Radó Ákos, a jogi főosztályt vezető Glatz Olivér, a statisztikai főosztályt irányító Gyulavári Antal, a műszaki ellenőrzési területet vezető Bercsényi Botond, a nemzetközi szervezet főosztályának élén álló Tóth László, és a kontrollingot irányító Tabák Péter.

Az elbocsátások egy részét átszervezéssel indokolták, ám a megszüntetett szervezeti egységeket nem sokkal később újraalapították, vagy meg sem szüntették. A munkatársi gárda teljes megújítása több, a Magyar Hírlap által megkérdezett pénzügyi szakember szerint veszélyeket is hordoz magában. A nagy tapasztalatú, és esetenként több évtizedes szakmai háttérrel rendelkező szakembereket ugyanis jegybanki tapasztalatokkal nem rendelkező, sokszor éppen hogy nem pályakezdő fiatalokkal váltották fel. Elrettentő példaként említették a 11 milliárd dolláros magyar valutatartalék forgatásáért felelős két fiatal szakember esetét - egyikük sem rendelkezik egy évnél hosszabb banki vagy treasuryben szerzett gyakorlattal. De a konjunktúra elemzési és a bankfőosztály élére sem tapasztalt jegybanki szakember került, a monetáris politikát pedig egy, a harminckettedik életévét éppen betöltött bankár irányítja.

Járai Zsigmond tavaly év eleji beiktatását követően a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a jegybanki feladatok csökkenésével arányosan karcsúsodik majd az MNB is. Ez - bár az elmúlt másfél évben közel 400 ember hagyta el önként vagy felszólításra a jegybankot - egyáltalán nem valósult meg. A Magyar Nemzeti Banknál ma is 1100-1200 ember dolgozik.

A szabadságát töltő jegybankelnök nevében nyilatkozó Missura Gábor a Magyar Hírlap kérdésére megerősítette, hogy az elmúlt egy évben közel 400 fő ment el a banktól. Ám ezek - fejtette ki a szóvivő - döntő többsége közös megegyezéssel távozott, az ügyvezető igazgatók többsége pedig még Járai beiktatása előtt ment el. Missura szerint "minőségi cserére" került sor, vagyis a távozók helyét másokkal töltötték be. Létszámleépítésre az elmúlt egy évben szerinte sem került sor, de ezt a jegybank mai vezetése pozitív jelnek értékeli. Missura Gábor elmondta, hogy az MNB átstrukturálása nem olyan gyors, mint kezdetben gondolták, a létszámcsökkentéstől való félelem pedig megszűnt a dolgozók körében.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MNB