Kivonják pénzüket Amerikából a szaúdi befektetők

Vágólapra másolva!
Szaúdi befektetők mintegy 200 milliárd dollárt vontak ki az Egyesült Államokból az elmúlt hónapokban, jelezvén elégedetlenségüket, és egyre növekvő elidegenedésüket Amerikától és az amerikai politikától - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A terrorizmus elleni harc részét képezi az is, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kormánya folyamatosan világítja át szaúd-arábiai magányszemélyek és vállalatok Amerikában vezetett számláit, ami sok kereskedőt aggodalommal tölt el. Azok a politikusi felszólalások, miszerint be kellene fagyasztani ezeket a számlákat, arra késztettek szaúdi befektetőket, hogy közel 200 milliárd dollárt kivonjanak az amerikai piacról, mondta a külügyi kapcsolatok bizottsága szakértője, Juszef Ibrahim.

Más amerikai bankárok ezt az összeget 100 milliárd dollárra teszik. A tendencia viszont egyértelműen folytatódik, és szakértők szerint ezt csak felgyorsította az az egybillió dolláros kártérítési per, amit a szeptemberi terrorcselekmények áldozatainak szervezetbe tömörült rokonai indítottak többek között szaúdi politikusok ellen.

A szaúdi befektetések teljes összege Amerikában nem ismert, de elemzők szerint 400 és 600 milliárd dollár között lehet. A tőke java sajátrészvényben, a részvény- illetve kötvénypiacon és ingatlanban van. Elemzők szerint a szaúdi befektetők nem zárják le teljesen amerikai számláikat, hanem lassan az európai piacra helyezik át befektetéseiket. Londoni bankárok szerint a legnagyobb befektetők nem követik a trendet, és többen kritikusak is tömeges kivonulással kapcsolatban; mégis sokan vélnek kapcsolatot a tetemes pénzkivonás és a dollár értékvesztése között - írja a Financial Times.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A szaúd-arábiai külügyminisztérium honlapja

Korábban:

Egybillió dollárt akarnak Oszama károsultjai
(2002. augusztus 16.)