<P class="MsoNormal">A Mol elszipkázhatja a nagyfogyasztókat

Vágólapra másolva!
Alaposan felborulhat a nagyfogyasztók földgázellátási szerkezete a legutóbbi árváltozás hatására. Júliustól ugyanis a Mol Rt. által közvetlenül ellátott cégek köbméterenként két forinttal fizetnek kevesebbet a fűtőanyagért, mint a gázszolgáltatók által ellátottak. A különbség korábban mindössze tíz fillér volt. A Mol úgy látja, a különbség növelésével helyreállt a "költségarányos teherviselés elve".
Vágólapra másolva!

Alaposan felborulhat a Mol, illetve a gázszolgáltatók által ellátott nagyfogyasztói piac. Az új ármegállapítás július elsejétől jelentősen növelte a különbséget a két oldal által ellátott nagyfogyasztók gázárában. Azaz júliustól azon nagyvállalatok, amelyek a Moltól veszik a gázt, köbméterenként két forinttal fizetnek kevesebbet, mint azok, amelyek a hat hazai gázszolgáltató valamelyikétől.

Az év közepéig csupán tíz fillér volt köbméterenként a különbség, azaz a hússzorosára nőtt. A gázszolgáltatók közül a Magyar Hírlap által megkérdezettek elismerik, hogy az önköltség is kisebb, ám ez semmiképpen sem indokol ilyen nagyságrendű árváltozást. A Mol egyébként a nagyfogyasztók igényének (az elmúlt időszakban ez évi kétmilliárd köbméter körül alakult) nagyjából húsz százalékát biztosítja közvetlen ellátás útján.

A szolgáltatók információk szerint attól tartanak, hogy tömegesen válhatnak le a nagyfogyasztók a rendszerükről, és kapcsolódhatnak rá a Mol hálózatára. Ráadásul amennyiben jövő júliustól indul a nagyfogyasztók szabad szolgáltatóválasztása, ez gyorsíthatja a folyamatot. Akadt, aki úgy vélte, középtávon akár tömegessé is válhat az "elpártolás".

Összességében a júliusi árváltozás a gázszolgáltatók számára "semleges" lépés volt - válaszolta meg a Magyar Hírlap kérdésére Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesülésének elnöke -, hiszen a végfogyasztói, illetve a viszonteladói áremelés nagyjából azonos nagyságú volt. Ugyanakkor jelentős különbség keletkezett a szállítóvezeték és a gázszolgáltatók nagyfogyasztói díjában, ami a jövőben hátrányos lehet számunkra, s komoly üzleti érdekeket veszélyeztet - tette hozzá az elnök.

A Gazdasági Versenyhivatal már korábban állást foglalt abban, hogy azonos fogyasztócsoportokon belül lehet különbséget tenni a távvezetékről közvetlen ellátott és az elosztóvezetékről kiszolgált ipari fogyasztók között - áll a Mol Rt.-től kapott írásbeli reagálásban.

Ha a költségarányos teherviselés elvét elfogadjuk, akkor az elosztó-vezetékről ellátott fogyasztóknál mindkét fuvarozási költséget arányosan figyelembe kell venni. Nem osztjuk a gázszolgáltatók aggodalmát a tekintetben - folytatódik a Mol-vélemény -, hogy a piacnyitás után tömeges távvezetéki rácsatlakozás valósulna meg, mivel ahhoz célvezetékeket kellene építeni. Az új gázellátási törvény tervezete szerint célvezeték építését a MEH engedélyezheti abban az esetben, ha nincs az adott rendszeren szabad kapacitás, valamint nem sérti az országos gázellátási rendszerszinten értékelt legkisebb költség elvét.

(Kubik Pál)

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Gázáremelés a nagyfogyasztóknak hétfőn
(2002. június 30.)

A Mol bizakodó a kormány gázár-nyilatkozata miatt
(2002. június 25.)

Ajánlat:

Mol Rt.