Használt ingatlanok: erős hitelhátszél

Vágólapra másolva!
A bankoknál virágzik a lakáshitelezés, de ennek túlnyomó részét a használt lakásokra folyósított kölcsönök teszik ki. A nagy keresletet magyarázza, hogy vannak olyan banki ajánlatok, ahol - az adókedvezménnyel együtt - európai mértékkel is párját ritkítóan alacsony, például 4,3 százalékos egy kölcsön éves terhe. Az átlagos jövedelmekből azonban legfeljebb 5 milliós hitelek havi törlesztése vállalható. Talán emiatt a hitelözön elsősorban az olcsóbb, 10-12 millió forintos használt városi lakások piacát pezsdítette fel. A kedvezmények egyelőre maradnak, de nem lenne meglepő, ha a lakásfinanszírozás rendszerének átgondolásánál felvetődne, hogy a jövőben elsősorban a pályakezdők és fiatalok lakásigényének kielégítését támogassák, és elejét vegyék az esetleges befektetési célú kölcsönfelvételnek.
Vágólapra másolva!

Teljesen leült a használt lakások piaca - panaszkodott egy ismerősöm az év elején. Nemrég újbóli érdeklődésemre hasonló választ adott, hozzátéve, kénytelen lesz lemondani az új lakás vásárlásáról, s inkább a felújítást választja, ha budai ingatlanját továbbra sem tudja eladni. Eközben - morgolódott - másról sem hall, mint az ingatlanhitelek egyre gyorsabb bővüléséről, amit március óta egyértelműen a használt lakásokra nyújtott kölcsönök pörgetnek fel.

Az OTP Banknál - mint Oszlányi Zsolt az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója elmondta - 2001-ben egész évben 33 milliárd forint hitelt folyósítottak használt lakásra (16 százalékos kamat mellett), idén viszont az első félévben, lényegében három hónap alatt ennek közel dupláját, 60 milliárdot engedélyeztek. A bankot március-áprilistól rohanták meg, amikor meghirdették a kedvezményes, évi 4 és 5,5 százalékos kamatot. Június végéig a folyósítás 48 milliárdra becsülhető. A 95 százalékban használt lakásra használt, évi 4 százalékos kamatozású hitel iránti kereslet még tovább nőtt júliusban, s egy hónap alatt az első féléves állomány 40 százalékát, 27,3 milliárd forintot ítéltek meg az ügyfeleknek.

Fél év alatt 110 milliárd forint

A használtlakás-hitelek mindent lehengerlő növekedése nem az OTP Bank sajátossága. Kormányzati körökből származó adatok szerint a tavaly decemberi 320 milliárdos ingatlanhitelek június végére 110 milliárddal 430 milliárdra nőttek, és a bővülés 60 százalékát a használt lakásokra folyósított hitel teszi ki. A bankoktól kicsorgó 66 milliárd forintnak tehát meg kellene jelennie a lakáspiacon, fellendítve a forgalmat.

Az ingatlanforgalmazók azonban csak részleges hatásról számolnak be. "Az első félévben senki sem nyitott ránk ajtót, egy hónapja azonban már vannak érdeklődők" - mondta Beák Attila a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője. De csak az olcsóbb 10-12 millió forint értékű belvárosi lakások iránt élénkült a kereslet. A budai átlagos lakások piacán továbbra sincs érzékelhető mozgás, csak az újszerű állapotban, illetve jó panorámával rendelkező lakások kelnek el.

Nem egyértelmű a kedvezményes használtlakás-hitel

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint sem egyértelmű a kedvezményes használtlakás-hitel hatása. Nyíregyháza polgármestereként ugyan jók a tapasztalatai, hiszen az utóbbi hónapokban közel 100 használtlakás-vásárlónak folyósított a megyeszékhely önkormányzata fejenként 6-700 ezer forintos, az első lakás megszerzéséhez járó támogatást, ami kedvező fellendülést jelez. A fővárosi ingatlanadatok azonban nem jeleznek ilyen pozitív hatást. Ahhoz azonban, hogy bármilyen lépésről gondolkozzunk - mondta Csabainé -, több adatra van szükség, így meg kell várni a harmadik negyedév eredményeit is. Az állami ösztönzés véleménye szerint ahhoz kell, hogy több új lakás épüljön, illetve a kedvezményekkel valós lakásigényt elégítsenek ki az emberek. Nem jó, ha a használt lakások értékesítése nem segíti az új lakások építését - tette hozzá, és kiigazítandónak tartotta a folyamatokat, ha az első félévben még érthető hitelrobbanás a használt lakásoknál folytatódna az év hátralevő részében is.

Az olcsó használtlakás-finanszírozás visszaélésre is csábít, bár többször merült fel gyanú fiktív hitelfelvételre, a bankok jelzései szerint ez nem képvisel olyan arányt, ami miatt módosítani kellene a feltételeken. Tény viszont, hogy terjed a "speciális" felhasználás, például az elvált férj és feleség közötti lakásprobléma megoldására. Az esetek a rosszmájúak emlékébe idézhetik a 70-es, 80-as évek látszatválásait, amelyek akkoriban az előírt fejkvótát meghaladó ingatlanszerzéssel voltak kapcsolatban.

Érzékeny téma

A kedvezmények megmaradása továbbra is érzékeny téma, nem véletlenük erősítik meg fenntartásukat lépten-nyomon a kormányzati felelősök. Ettől függetlenül hallani, hogy dolgoznak az ösztönzés helyes arányainak visszaállításán. Felvetődött például, hogy jövőre az, aki használt lakását azért adja el, hogy újat vegyen, megkaphatja a szociálpolitikai támogatás bizonyos részét. Egy újabb kedvezmény ára azonban nagy valószínűséggel az lesz, hogy ott viszont szigorítanak, ahol nem akarnak ösztönözni.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan, vagyoni jog értékesítéséből származó jövedelem adózása

Korábban:

Telítődött a kereskedelmi ingatlanpiac
(2002. április 22.)