Jelentős profitbővülés a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Negyven százalékkal nőtt a budapesti tőzsde felsőházában jegyzett cégek összesített nyeresége az idei első fél évben. Ez legnagyobbrészt a Molnak köszönhető, amelynél hosszú idő után kilábalt a veszteségből a gázüzletág.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok első féléves beszámolási időszaka. A tőzsde felsőházában szereplő 24 társaság a Világgazdaság számításai szerint összességében közel 139 milliárd forintos nyereséget mutatott ki az idei év első hat hónapjában, ami 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A kedvezőtlen gazdasági környezet hatását tükrözi viszont a cégek árbevételének alakulása, az 1434 milliárd forintos összforgalom ugyanis mindössze 3 százalékos - még az inflációtól is elmaradó - növekedést jelent.

A profitbővülésből leginkább a Mol vette ki a részét, az olajcég ugyanis csaknem 40 milliárdos nyereséget könyvelt el az első fél évben, pedig egy évvel korábban még veszteséges volt. A fordulatban nagy szerepet játszott a dollár jelentős gyengülése, valamint az, hogy a gázüzletág tizenegy veszteséges negyedév után most április és június között profitábilissá vált.

Az elemzői várakozások többségét meghaladó mértékben növelte nyereségét az OTP is. A legfrissebb eredmények ismeretében a bank vezetői úgy számolnak, hogy év végére 54 milliárd forint lehet majd a nyereség.

A Matáv féléves eredménye azonban - főként a növekvő adósságállomány miatt - csökkent, bár még így is megfelelt az előzetes piaci becsléseknek. A fél évet az A kategóriában összesen öt társaság zárta veszteségesen, azonban kirívó deficitről senki sem számolt be. A Mol mellett a legnagyobb profitjavulás az Antenna Hungáriánál és a Prímagáznál mutatkozott.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Cégek első féléves gyorsjelentései 2002-ben