A 100 leggyorsabban fejlődő cég 2002-ben

Vágólapra másolva!
Idén 71 új vállalat szerepel a Fortune magazin 100 leggyorsabban fejlődő cégének listáján. A szerkesztők szerint idén nem születtek rekordok, és a csökkenő bevételek és eladások miatt nehéz volt a listán maradni: a tavalyinál tízzel többre nőtt az új listások száma.
Vágólapra másolva!

A listán szereplő cégeknél 3 éves átlagot néznek a lista összeállítói a részvényenkénti nyereség- és bevétel-növekedés, illetve a teljes hozam tekintetében. Nemrég még jó dolognak számított a növekedés, és a cégvezetők minden áron arra törekedtek, hogy azt véghez is viszik - írja a Fortune. Azok a cégek, akik nem szemkápráztató számokat közöltek jelentéseikben, biztosan számíthattak részvényeik értékcsökkenésére. Persze, ez még akkor volt, amikor jó ötletnek tűnt az Arthur Andersent megbízni a könyveléssel, áll az összeállításban.

Az idők változnak, és ezekben a napokban a szárnyaló eladások és nyereségi mutatók inkább kétkedést váltanak ki, mint elismerést, állítják a szakértők. A Turner Investment Partners vezető tanácsadója, Ted Turner szerint az olyan horror-történetek, mint a WorldCom-botrány arra kényszerítik a befektetőket, hogy állandó kételyben éljenek a számok valódisága miatt. Ez látványosan megnyilvánul a bizalomban, és befektetések visszaesésében, a Fortune szerint.

A leggyorsabban fejlődő cégek listája sem a régi: míg 1999-ben az átlagos bevétel-növekedés 63 százalékos volt a listán, idén ez csak 42 százalék lett. A részvényenkénti haszon növekedése az 1999-es 96 százalékról 48 százalékra esett, a teljes hozam pedig 39 százalékról 27 százalékra csökkent a hasonló időszakban.

A listavezető idén a grafikai chip-gyártó Nvidia lett 189 százalékos részvényenkénti nyereség (EPS) növekedéssel, 104 százalékos bevétel-növekedéssel, és 53 százalékos teljes hozammal. Második a magas-profilú idegsebészeti termékeket- és eljárásokat forgalmazó Dynacq International, 115 százalékos EPS növekedéssel, 59 százalékos bevétel-növekedéssel, és 115 százalékos teljes hozammal. A P.F. Chang's China Bistro gyorsétterem lánc áll a harmadik helyen, a Fortune szerint az 1998 óta nyereséges cég terméke, az olcsó kínai étel recept a sikerre. A gyorsétterem-lánc 60 százalékos bevétel-növekedés mellett 43 százalékos teljes hozamot ért el.

Az ismertebb cégek közül a Unit és az eBay a 15. és a 16. helyen állnak. A 100 cég közül kiemelkedő többségben vannak a gyógyszeripari (12 db) illetve az energia- és olajipari cégek (10 db). Említésre méltó még a 32. helyen álló filmipari Pixar, a hasonlóan filmes MGM Mirage, amely a 66. helyen áll, és a sportszereket és kiegészítőket gyártó, 89. helyen álló Oakley.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A Fortune listája

Korábban:

Sok a kis olajcég a Fortune növekedési listáján
(2001. augusztus 31.)