Az építőipar várhatóan megőrzi lendületét

Vágólapra másolva!
Mind a feldolgozóiparban, mind az építőiparban enyhe pozitív változást mutat a Kopint-Datorg júliusi konjunktúratesztje. Ez a feldolgozóiparban kedvezőtlen hírnek számít, az élénkülés jelei nem elég markánsak ahhoz, hogy az év hátralévő részében a növekedés számottevő gyorsulására lehessen számítani.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipar konjunktúra-barométerének állása júliusban 4 százalékponttal javult áprilishoz képest, s ezáltal folytatódott az előző év második negyedévében megkezdődött enyhén emelkedő trend - derül ki a Kopint-Datorg júliusi felméréséből. Az ágazat vállalatai némileg kedvezőbben ítélik meg helyzetüket és optimistább várakozással tekintetenek jövőjük elé, mint az előző felmérés idején. 2001 nyarához képest azonban a cégek helyzete még mindig kedvezőtlennek tekinthető.

A vállalkozói szféra reálfolyamatainak megítélését tükröző bizalmi index értéke ugyancsak javult az elmúlt hónapokban, a trend azonban nem emelkedő. Az index javulása csupán ahhoz volt elegendő, hogy a 2000 őszén megkezdődött romló tendencia megálljon. A belföldi értékesítésben az év hátralévő részében ugyan némi élénkülésre számítanak az ágazat szereplői, az Európai Unióba irányuló export tekintetében azonban kevésbé voltak optimisták.

Az építőipari vállalatok helyzetmegítélése ugyanakkor az idén júliusban jobban alakult, mint az előző három év nyarán bármikor. Mind az élénkülésről, mind a lanyhulásról beszámoló cégek aránya kissé emelkedett, de a több mint egy éve tapasztalható dinamikus fellendülés miatt azonban a várakozások változatlansága ebben az ágazatban a gyors növekedési ütem fennmaradásának esélyét jelzi.

Termelési volumenüket és szerződésállományuk nagyságát az építőipari cégek ugyan változatlanul keveslik, de jóval kisebb mértékben, mint a korábbi években, pénzügyi helyzetükre vonatkozó rövid távú várakozásaik pedig nem romlottak. A következő félévi termelési volumenük alakulását a vállalatok éppen annyira derűlátóan ítélték meg, mint egy évvel korábban, és optimistábbak, mint az azt megelőző két évben bármikor. Ugyanez jellemzi a következő fél év során kötendő szerződéseik számára és volumenére vonatkozó várakozásaikat.

Márk Edina

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Közel negyedével nőtt az építőipar termelése
(2002. július 19.)