Kínálkozó exportlehetőségek Kínában

Vágólapra másolva!
A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítését kívánja szolgálni a Bank of China ősszel megnyíló budapesti leánybankja. Bár a Kínába irányuló magyarországi kivitel látványosan nő, a kereskedelmi mérleg jelentősen az ázsiai ország javára billen - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ősszel nyitja meg budapesti leánybankját a Bank of China kereskedelmi bank, amelynek több éve működik képviselete a magyar fővárosban. A távol-keleti leánybank feltehetően teljes pénzügyi szolgáltatásra készül fel vállalati és magánügyfelek részére egyaránt. A leánybank közép-európai regionális kitekintéssel is kíván majd dolgozni.

Magyarország Kínába irányuló exportja százalékos arányban ugyan gyorsabban nő, mint az onnan származó import, ennek mérlege azonban jelentősebb. Komoly eredmény, hogy az utóbbi három évben Magyarország megháromszorozta kínai exportját, és nőtt a magyar vállalatok érdeklődése is a kínai üzleti lehetőségek iránt. Főként a nyersanyagok, a fejlett technikájú gépipari (különösen az IT-szektorhoz tartozó és autóipari) termékek, és az egyes agrártermékek iránt van kereslet Kínában.

Az agrárszférában a magyar termelési technológia és a szaktudás átadása kínálhat lehetőséget az öntözés, a vízgazdálkodás, a szakemberképzés, a nemesített zöldségek és gyümölcsök, az állattenyésztés és húsfeldolgozás terén. A távol-keleti országban azonban a kínai árú javára visszaszorultak a külföldi borok, részben e termékek kínai hamisítása és csempészése miatt.

A kínai piacon minden ország cégei jelen vannak, írja a Világgazdaság, és Kína körülbelül ezermilliárd dollár értékben importál. Gazdasága idén várhatóan 7,3-7,5 százalékkal bővül, valutatartaléka közel 250 milliárd dollár. Jelentős fellendülést ígér a 2008-as olimpia is. Ekkorra kívánják befejezni a 30 milliárd dolláros beruházással tervezett pekingi üzleti negyedet.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bank of China

Korábban:

Szárnyal a kínai gazdaság
(2002. augusztus 5.)

Kínai bank Magyarországon
(2002. június 11.)