Virágzik a számítógép-csempészet

Vágólapra másolva!
Egyre több bűnszervezet foglalkozik számítógépek és alkatrészek csempészetével. Az idén eddig 6,5 milliárd forint értékű áru ügyében rendeltek el nyomozást. Becslések szerint a hazai üzletekben kapható informatikai eszközök 20-30 százaléka kétes eredetű.
Vágólapra másolva!

Noha a vámosok egyre erőteljesebben próbálják visszaszorítani a számítógépek, illetve számítástechnikai alkatrészek illegális behozatalát, a csempészek "kedve" töretlen. A vám- és pénzügyőrség adatai szerint évről évre növekszik a feketeimport. A vámhatóság 1998 óta összesen 17 milliárd forint értékű áru ügyében indított nyomozást. Ebből 6,5 milliárdot tesz ki az idén lefoglalt számítástechnikai cikkek értéke - közölte lapunk érdeklődésére Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

A leggyakoribb trükk, hogy a valósnál jóval kisebb összegre kiállított számlát nyújtanak be a vámhatóságnak, hogy kevesebbet kelljen befizetniük az államkasszába - tette hozzá a szóvivő. Sokszor előfordult az is, hogy szoftverként tüntették fel a hardvereket, arra számítva, hogy a vámosoknak ez nem szúr szemet.

Off shore céget használnak

Manapság leginkább off shore cégek közbeiktatásával próbálják a számítógépek részegységeit behozni az országba. Jellemző, hogy külföldön, elsősorban Távol-Keleten vásárolt termékek, még mielőtt a magyar határhoz érnének, papíron többször is gazdát cserélnek.

A közbülső vásárlók, akik egyre olcsóbban kapják meg az árut, általában valamilyen adóparadicsomban bejegyzett, ennélfogva ellenőrizhetetlen off-shore cégek, illetve fantom vállalkozások. Mire a számítógépalkatrészeket szállító kamion a határra ér, az eredeti árnak már csak a töredéke szerepel a számlákon. A vámellenőrzést követően az áru megint többször cserél gazdát folyamatosan emelkedő áron, és így az eredetihez közeli, de a szabályosan behozott árukénál alacsonyabb áron jut el a hazai üzletekbe.

Próbálják nyomon követni az árút

Mint azt Sipos Jenő elmondta, a VPOP olyan számítógépes hálózatot alakított ki, melynek segítségével bizonyos termékcsoportokat kiemelten figyelnek. Továbbá megpróbálják az áruk útját nyomon követni, így nagyobb esély van a visszaélések kiszűrésére. Nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak képzésére. A vámosok pontosan ismerik az árakat, ami igen fontos a feketeimport elleni küzdelemben.

Mindezek ellenére a bűncselekmények száma egyre nő. Becslések szerint az évente csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító hazai számítástechnikai piacon mintegy 20-30 százalékot tesz ki azon áruk aránya, melyek illegálisan kerültek a forgalomba. A vámosok tapasztalata szerint a bűnözői csoportok egyre szervezettebbek. Nemzetközi bandák alakulnak, ezért gyakran a külföldi vámhatóságokkal is fel kell venni a kapcsolatot. Bár a társhatóságok közötti visszajelzés egyre gyorsabb és hatékonyabb egy-egy ügy felgöngyölítése még mindig hónapokat vesz igénybe.

Becslések szerint a hazai boltokba kerülő számítógépek fele úgynevezett "noname", azaz márkátlan készülék, a csempészett alkatrészeket döntően ezekbe szerelik be. A márkás gépek gyártói ugyanis nem vállalhatnak ilyen kockázatot. Mindez tükröződik is az árakon. Egy csempészett alkatrészekkel telitömött személyi számítógép ára hozzávetőlegesen kétharmada a "normális", tehát valós számlákkal igazolt, elvámolt komponensekből álló PC árához képest. Az utóbbi években azonban a márkás készülékek ára is erőteljesen csökkent, így ma már csak annak éri meg az ismeretlen eredetű számítógépet venni, aki kifejezetten kedveli a kockázatot. Sokszor egyébként csak a garancia érvényesítésekor - azaz amikor bedöglik a gép - derül ki, hogy noname gépbe "eredeti” alkatrészként beépített modul silány hamisítvány, értéktelen kacat.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Olcsóbbak lehetnek a számítógépek
(2002. május 30.)

Olcsóbb lesz a számítógép-behozatal
(2002. március 29.)