Januártól nőnek a tb-terhek

Vágólapra másolva!
Januártól az eddigi 8 százalék helyett 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell majd fizetni a bruttó kereset után. Az emelés a csak tb-pénztárakba befizetőket is érinti - mondta a Világgazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője. A tételes egészségügyi hozzájárulás ugyanankkor 1500 forinttal csökken.
Vágólapra másolva!

A 2 százalékponttal megemelt járulékkal így összesen 13 százalékosra emelkedik a keresetek után fizetett tb-teher, a 3 százalékos egészségügyi járulékkal együtt. A jövő évtől ugyanakkor 4500 forintról 3 ezer forintra csökken a tételes egészségügyi hozzájárulás.

A kormány jövőre egyébként növekvő tb-befizetésekre, de kevesebb személyi jövedelemadó-bevételre számít. A várakozások szerint az előbbi 16,2 százalékkal nő, míg az szja-nál 5,7 százalékos GDP-arányos bevételt várnak az idei 7,5 százalék után. Összességében az adó- és járulék jellegű bevételek 1,5 százalékkal csökkennek majd - írja a Világgazdaság.

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az Üzleti Negyednek elmondta, hogy auz intézkedés mintegy 50-60 milliárd forintos többletbevételt jelent a költségvetésnek, ugyanakkor a már korábban bejelentett intézkedések, az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésével, illetve a minimálbér adómentessé tételével mintegy 250 milliárd forint marad a gazdaságban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium