Indiát is elérte a WorldCom-botrány

Vágólapra másolva!
India legnagyobb nemzetközi távközlési szolgáltatója, a Videsh Sanchar Nigam (VSNL) bejelentette, hogy 60-90 millió dollárral tartozik neki a nemrégiben csődbe jutott amerikai telekommunikációs óriás, a WorldCom - írja a BBC. A amerikai cég a VSNL teljes kinnlevőségének 37,7 százalékával adós.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban privatizált VSNL-nél korábban még optimistán nyilatkoztak a kinnlevőségek behajtásáról, azonban később hozzátették: kevés a biztosíték arra nézve, hogy a társaság visszakapja az összeget, mint ahogy azt sem lehet állítani, hogy a WorldCom botránya nem érinti hátrányosan a vállalat működését.

A VSNL negyedéves árbevétele mintegy 2,21 milliárd rúpiát - 45,4 millió dollárt - tesz ki, a WorldComtól pedig az utóbbi hetekben 3,34 milliárd rúpia folyt be. Az indiai cég közölte, hogy teljes kinnlevőségeinek 37,7 százalékával tartozik a WorldCom.

Júliusig egyébként a VSNL volt India egyetlen nemzetközi távközlési szolgáltatója, és az egyik legdrágább percdíjakkal működő társaságának számított a világon. Az Indiából az Egyesült Államokba irányuló hívások például ötször annyiba kerültek, mint az ellenkező irányban.

A VSNL részvényeinek árfolyama 15,9 zuhant a WorldCom botrány kitörése óta. Az amerikai távközlési óriás összeomlása a legnagyobb amerikai vállalati csődnek bizonyult, miután júliusban kiderült, hogy közel 4 milliárd dollárt próbált eltűntetni kreatív könyvelési technikák segítségével.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(2002. július 3.)