Akár hárommilliárd euró a Kirchért

Vágólapra másolva!
A milliárdos amerikai filmes, Haim Saban tette a legmagasabb ajánlatot a csődeljárás alatt álló német médiabirodalom, a Kirchmedia (KM) átvételére. Szakértők véleménye szerint a KM vételára a későbbiekben tovább nőhet - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Süddeutsche Zeitung napilap és a Focus magazin értesülései szerint Haim Saban amerikai üzletember 2,6 milliárd euróval ígéri a legtöbbet a Kirch médiavállalatért. A Saban Entertainment tulajdonosa az amerikai Demokrata Párt egyik legfőbb pénzügyi támogatójaként vált ismertté. Az összeg nagyságát a hitelezők pénteki értekezletét követően nyilvánosságra hozták, az ajánlattevők nevét azonban titokban tartották, mindössze annyit közöltek, hogy a július 31-i határidőig hét konzorcium jelentkezett a KM-ért.

A lapok információi szerint a második legnagyobb összeget a francia kereskedelmi műsorsugárzó, a TF1 ajánlotta. Szakértők szerint vélhetően közöttük fog eldőlni a verseny. Az amerikai filmgyáros mellett még további két amerikai vállalat is érdeklődött a német médiavállalatért. Az egyik az NBC, a másik pedig kétmilliárd euróval a KM legnagyobb hitelezőjének számító Columbia Tristar filmstúdió. A két tengerentúli cég jelentkezése nem meglepő, hiszen a filmforgalmazási jogokat tekintve a KM az Egyesült Államokon kívüli, nem kódolt televíziós csatornák piacán vezető szerepet foglal el.

A kétmilliárd euró alatti ajánlatot tevők között pedig olyan vállalatok találhatók, mint a HypoVereinsbank, az Axel Springer, a Heinrich Bauer és a Spiegel Verlag. Egyes szakértők azonban azt is tudni vélik, hogy az érdeklődök között van Rupert Murdoch angol médiamágnás is. A Kirchmedia csődbiztosa, Michael Jaffé kijelentése szerint, jelenleg az ajánlatok vizsgálata folyik, végleges döntés pedig augusztus vége és szeptember eleje között várható.

Az elemzők véleménye szerint előfordulhat, hogy akár hárommilliárd euróra is emelkedhet a KM ára, mivel az értékesítés tárgyát képezi a német vállalat fő értékének számító ProSiebenSat1 televízió, és a német profi labdarúgás, a Bundesliga közvetítésének joga is.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A Sony is szemet vetett a KirchMédiára
(2002. június 13.)

Ajánlat:

Kirch Media


2002. augusztus 6. 11:25