Egyre többen építkeznek

Vágólapra másolva!
Idén az első félévben 10 ezer új, befejezett lakásra adták ki a használatbavételi engedélyt az építésügyi hatóságok, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest, s közel 23 ezer új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új engedélyek alapján, ami 8 százalékkal haladta meg az évvel korábbi adatokat - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint a használatba vett lakások száma 2001 óta folyamatosan növekszik a vállalkozói lakásépítés fellendülésének eredményeként: míg 2001 első félévéhez viszonyítva megduplázták lakásépítésüket a jogi személyiségű vállalkozások, addig a természetes személyek 2 százalékkal kevesebb lakást építtettek.

Az építtetői körben a vállalkozások részaránya már közel egyharmad (31 százalék), a természetes személyeké kétharmad alatt marad (63 százalék). A megfelelő arányok egy évvel ezelőtt még 18-79 százalék voltak.225 lakás építésével a korábbinál nagyobb súlyt (2 százalék) képviselnek az települési önkormányzatok.

Az értékesítésre szánt többszintes, többlakásos épületekben kisebb alapterülettel, az építőipari kivitelezőkkel épített lakások javára változik a lakásépítés szerkezete: a 80 négyzetméter alatti új lakások száma 46 százalékkal, ezen belül a 40 négyzetméter alattiaké több mint kétszeresére nőtt. A 80 négyzetméter feletti lakások száma 6 százalékkal bővült.

A lakások átlagos alapterülete 96 négyzetméter volt, 6 négyzetméterrel kisebb, mint 2001 első félévében. A KSH kimutatása szerint az új lakások számának jelentős növekedése elsősorban a fővárosra és a nagyvárosokra jellemző: az új lakásépítési engedélyek már csak a megyei jogú városokban jeleznek erőteljes növekedést, a községekben csökkent az építési kedv.

Visszaesett az egész országban az üdülőépítés, amit a kiadott új engedélyek és a befejezett üdülők számának csökkenése egyaránt mutat. Ugyanakkor az első félévében több mint 7 ezer új, 2 millió négyzetméternyi nem lakóépületre kértek építési engedélyt, ami ezen a területen az építési kedv növekedését jelzi.

A lendületes fejlődés elsősorban a szálloda, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén mutatkozik, s az előző időszakhoz képest több épületet nagyobb alapterülettel építenek mezőgazdasági és kereskedelmi célra is. A legerőteljesebb csökkenés az oktatási és egészségügyi ellátást szolgáló épületeknél jelentkezik - közölte a KSH.

Az év első felében több mint 1400 lakás szűnt meg, 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. Amilyen arányban nőtt a lakásépítések miatti megszűnések száma, úgy csökkent az avulás miatti megszűnés - közölte a KSH.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH