A Standard and Poor's is felminősítette Oroszországot

Vágólapra másolva!
A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken felminősítette a szuverén hosszú távú orosz bel- és devizaadósságot. Az új osztályzat azonban még így is három kategóriával elmarad a befektetésre ajánlott alapszinttől, vagyis változatlanul a magas kockázatú spekulatív kategóriában van.
Vágólapra másolva!

A cég pénteki londoni bejelentése szerint a rubelben és devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság osztályzata az eddigi B pluszról BB mínuszra javul, stabil kilátással. A Standard and Poor’s megerősítette a rövid futamú orosz szuverén bel- és küladósság B besorolását.

Az indoklás szerint a felminősítés a kormányzati hatékonyságnak és az adósságkezelésnek a fontos jogszabályok megalkotásában és a következetes költségvetési fegyelemben megnyilvánuló javulását tükrözi. Különösen fontosnak nevezte a hitelminősítő a politikailag meglehetősen kényes földtörvény minapi elfogadását, amellyel lehetővé válik a termőföld törvényes adás-vétele.

A Standard and Poor’s szuverén besorolásokért felelős igazgatója már korábban közölte, hogy a cég az orosz besorolás emelésére készül. Konrad Reuss az orosz gazdaságról július 9-én rendezett londoni szakkonferencián azt mondta: Oroszország makrogazdasági, költségvetési és küladósi pozíciója javult az utóbbi években, s ez indokolja az orosz devizaadósság felemelését a BB sávba.

Reuss akkor azt mondta: a cég már nem tartja aggasztónak az orosz adósságszolgálat 2003-ra várt tetőzését. A Standard and Poor’s vezető szakértőjének becslése szerint Oroszországnak jövőre 17,3 milliárd dollárnyi adósságrészt kell törlesztenie az utóbbi évek 14 milliárd dollár körüli éves átlaga után.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a londoni Fitch már május 2-án B pluszról BB mínuszra javította az orosz szuverén devizaadósságot, a Moody’s pedig 2000 májusa óta az ennek megfelelő Ba3-as osztályzattal tartja nyilván Oroszországot a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's

Korábban:

A Moody's javított az orosz szuverén besoroláson
(2002. április 15.)