INA-pályázat: a Mol továbbra is esélyes

Vágólapra másolva!
Zágrábban hétfőn közzétették annak az öt vállalatnak a nevét, amelyek versenyben maradtak a horvát állami olajvállalat, az INA 25 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáért, és a társaság adatszobájába is bebocsátást nyernek. A várakozásoknak megfelelően a Mol is szerepel az ötös listán - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar olajcég mellett az osztrák OMV-nek, az orosz Lukoil és Rosznyeft vállalatoknak, illetve az olasz Edisonnak nyílik lehetősége arra, hogy egy héten keresztül vizsgálódjon az INA pénzügyi és egyéb adatai közt. A korábban egyik végső esélyesnek tartott lengyel PKN Orlen azonban nem jutott át az előzetes szűrésen, így biztosan elesik a 25 százalékos pakettől. A részesedés megvásárlására tett végső ajánlatokat ősszel kell benyújtaniuk az átvilágítás után is érdeklődő cégeknek.

Az INA privatizációja a tervek szerint - tartva az előzetes menetrendet - több lépcsőben zajlik. Elsőként értékesítik a már említett 25 százalékos tulajdonrészt, majd mintegy 7 százalékos pakettet kapnak a háborús veteránok, illetve az INA dolgozói, ezután pedig nyilvános kibocsátás, és tőzsdei bevezetés következhet.

A 25 százalékos részvénycsomagot mintegy 300 millió euróra értékelik a privatizáció tanácsadói, amit azonban néhány szakértő túlzottnak tart. A pályázóktól ráadásul azt is elvárják, hogy a 17 ezer dolgozó közül senkit se küldjenek el, tartsák meg az INA olajmezőit, és mintegy 350 millió euró értékben beruházásokat is hajtsanak végre a társaság finomítóiba.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Mol

INA

Korábban:

INA: az Arthur Andersen itt is varázsolt
(2002. július 19.)

Továbblépett a Mol az INA-pályázaton
(2002. július 9.)