Fellendült a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
Nem várt mértékben emelkedtek május óta a japán gazdasági mutatók. Már nem csak az iparban, hanem a kereskedelmi és szolgáltató szektorban is érezhető a fellendülés. A szakemberek szerint a japán gazdaság kezd kilábalni a térséget évek óta sújtó recesszióból. A fellendülésben nagy szerepe van Koizumi miniszterelnök által bevezetett gazdasági intézkedés-csomagnak.
Vágólapra másolva!

Végre meghallgatásra talált a japán vásárlók körében a kormány fogyasztási felhívása. Május óta egy százalékkal növekedtek a bevételek a szolgáltató- és kereskedelmi szektorban. Ez majdnem duplája az eredetileg várt 0,6 százaléknak. A Japán Nemzeti Bank szerint a növekedés az év végéig még inkább felgyorsul. A gazdasági szakemberek szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy a japán gazdasági fellendülést ismét évekre visszavetheti egy esetleges tőzsdei pánik.

Szintén nem segíti a japán gazdaság erősödését az amerikai tőzsdéken tapasztalható nyugtalanság, és a gyengülő dollár miatt a japán export jelentősen drágulhat. A szigetország gazdasága ráadásul továbbra is kiszolgáltatott a tőzsdei pánikoknak. A tokiói Nikkei-index hónapok óta először 10 000 pont alá süllyedt, ennek ellenére a nemzetközi befektetők újra megjelentek a japán tőzsdén.

A gazdasági növekedésben Junicsiro Koizumi miniszterelnök 29 pontból álló gazdasági reformcsomagja is szerepet játszott. Noha a tervezetet csak pénteken fogadta el a parlament, a reformcsomag tartalma már jóval korábban ismerté vált, a várható intézkedések pedig ösztönzőleg hatottak a gazdaságra. A reformok középpontjában a dereguláció és a privatizáció áll. Az intézkedések a miniszterelnök szerint a korábbi, pazarló állami megrendelések végét jelenthetik. A gazdasági reform hatására a miniszterelnök népszerűsége 47 százalékra emelkedett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:


Japán Nemzeti Bank