Autógyártók a környezetvédelem ellen

Vágólapra másolva!
Kalifornia az USA első tagállama, ahol a törvényhozás szabályozni kívánja az üvegházhatásért felelős gázok kibocsájtását. Az autógyártók, és kereskedők szerint az üzlet végét jelentheti, ha kaliforniában elfogadják a törvénytervezetet.
Vágólapra másolva!

Bár a zöldek üdvözölték a tervezetet - amelynek létrehozásában tevékenyen részt is vettek -, az autógyártók és kereskedők szerint a gázkibocsátás mértékét szabályozó AB1493-as tervezet tönkre teheti az autóipart. A Kaliforniai Autókereskedők Szövetsége szerint a törvény hatására az autógyártók kisebb modelleket küldenek majd a viszonteladóknak, ezzel a kereskedelemből kiszorulhatnak a jelenleg igen kedvelt drága, nagy autók.

Az autógyártók legfőbb félelme az, hogy az USA többi tagállama általában követi a legnépesebb Kalifornia törvényhozását. A tervezet ellenzői szerint a tisztább autók jóval drágábbak lesznek. A 13 legnagyobb amerikai, európai és japán autógyártót tömörítő konzorcium bejelentette, minden eszközzel felveszi a harcot a környezetvédelmet szolgáló jogszabály elfogadása ellen.

Ajánlat:

Kaliforniai Autókereskedők Szövetsége

Korábban:

Megindult a kereskedés a káros gázokkal
(2002. április 10.)

Bush: adócsökkentés a környezetért
(2002. február 15.)